Op de Nederlandse site Food-info net kun je vinden welke E-nummers een dierlijke oorsprong hebben. @Lientje gaf ons een link naar deze site met de condities waaronder E-nrs halal (en tevens dikwijls kosher) zijn.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mmmm, daar heb ik nooit van gehoord Andre, als dat zo is zou dat idd ook een verklaring kunnen zijn.
Bij koffie speelt iets vergelijkbaars. Toen een vriend van me, die om gezondheidsredenen geen vlees kan eten, voor periodiek onderzoek bij de internist kwam, kreeg hij de vraag of hij vlees gegeten had. De internist dacht dat te kunnen zien aan de hand van de uitkomsten van de bloedwaarden/urinemonsters. Mijn vriend kon dat ontkennend beantwoorden, waarop de internist zei: Dan hebt u zeker veel koffie gedronken? Dat klopte wel.
Het verhaal: vrijwel alle koffiebranders gebruiken reuzel om bij het brandproces hogere temperaturen te kunnen bereiken en dikkere lagen bonen in 1 keer te kunnen branden. We praten nu over zeker tien jaar geleden en ik heb het verhaal nooit gecheckt, maar misschien kan het een verklaring zijn voor varkensvet in cacaobonen, al gebeurt het roosteren van cacaobonen volgens mij bij veel lagere temperaturen dan bij koffiebonen.
Als er gelatine in chocolade zit is dat 9 van de 10 keer van varkensoorsprong, meestal heet het dan iets anders, maar is het hetzelfde.