Verhalen van 14 juli rondom Corona vind je in Waarom de houding ten opzichte van mondkapjes over de hele wereld veranderde.

In de Ondertussen van dinsdag 14 juli vallen mij deze berichten op:

- opgesloten gezinnen, wijken zonder parkje, te smalle straten. Tijdens de lockdown kwamen vele pijnpunten naar boven. Vooral in landen waar de lockdown verder ging dan in Nederland. In Vlaanderen stelden meer dan 200 stadsplanners, urbanisten en mobiliteitsdeskundigen zich de vraag hoe steden en dorpen minder kwetsbaar ontworpen kunnen worden. Het resultaat van hun overwegingen is een geheel andere visie op stadsontwikkeling dan die van de afgelopen decennia. Steden raakten opgesplitst in aparte zones met elk een eigen functie zoals een woonbuurt of winkelbuurt. De Vlaamse deskundigen willen het omgekeerde. Ze pleiten voor een '15-minutenstad': een verzameling van dorpjes in de stad. Naar het Parijse plan ‘la ville du quart d’heure’, of de ‘20-minute neighbourhoods’ van Melbourne en de 'Superblocks' van Barcelona. Verweving van functies dicht bij huis. Binnen een kwartier wandelen of fietsen van je woning vind je alles wat je in het dagelijkse leven nodig hebt: winkels, scholen, deelwerkplekken, parken, cafés en restaurants. Ieder ‘dorpje’ is een zelfvoorzienende buurt waar alles nabij is en waar je de auto alleen in uitzonderlijke gevallen nodig hebt, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan (De Morgen).

- Amerikaans onderzoek wijst uit dat het donortekort in Nederland kan worden opgelost door niet optimale organen een etmaal op de bloedcirculatie een varken aan te sluiten (Volkskrant). In Nederland staan ongeveer 1.200 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. In de praktijk blijkt de kwaliteit van veel organen niet goed genoeg om getransplanteerd te worden. Donoren zijn tegenwoordig vaak ouderen met allerlei gezondheidsproblemen. Diabetes is bijvoorbeeld funest voor organen. Amerikaanse artsen slaagden erin om de kwaliteit van beschadigde, afgekeurde donorlongen te verbeteren door ze in de operatiekamer een etmaal lang aan te sluiten op de bloedcirculatie van een Yorkshire-varken onder narcose, waardoor als het ware een 'natuurlijke reparatieroute' ontstaat. Varkens lijken fysiologisch gezien sterk op mensen: het bloed en de stofjes die de organen van het dier uitscheiden, blijken ook van waarde bij het herstel van menselijke organen.

- een plantaardig dieet helpt om gezonder oud te worden en om de wereldwijde ziektelast te verminderen (Eurekalert). Dat denken onderzoekers van het Physicians Commitee for Responsible Medicine te mogen concluderen op basis van een metastudie van klinische en epidemiologische onderzoeken. Een dieet rijk aan groenten, fruit, granen en peulvruchten vermindert de kans op metabool syndroom, hart- en vaatziekten, dementie en diabetes type 2. Er is geen enkel causaal verband vastgesteld. Dit type onderzoek blijft de nieuwsmarkt overspoelen omdat het nauwelijks geld kost en onderzoekers toch kunnen blijven publiceren.

De Reclame Code Commissie oordeelt dat KLM-advertenties over biobrandstof misleiden (NRC). De KLM pronkt in advertenties met duurzaamheid, terwijl in werkelijkheid maar 0,18% van de hele vliegtuigmaatschappij op biobrandstof vliegt. KLM werd in 2013 ook al eens op de vingers getikt door de commissie, naar aanleiding van precies dezelfde kwestie. De Sociaal Economisch Raad oordeelde overigens recent dat een nieuw denkkader nodig is: biobrandstoffen zijn in beginsel nooit duurzaam omdat verbranding tegen het principe van de circulaire economie is.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken