De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat Nederlands pluimvee de laatste jaren beduidend minder verwondingen oploopt bij het vangen in de stal voor vervoer naar het slachthuis. Beliep het zogeheten 'vangletsel' in 2017 nog 25%, in 2021 stokte het op 13%. Dat blijkt uit de naleefmeting van de NVWA 2021. "We zijn natuurlijk blij met het verminderen van vangletsel bij Nederlands pluimvee. Vangletsel betekent een ernstige aantasting van het dierenwelzijn, ieder dier met vangletsel is er één te veel", zegt Lisette de Ruigh, directeur keuren bij de NVWA.

Kijk je naar de herkomst van het in Nederlandse slachthuizen geslachte pluimvee, dan is de teruggang in vangletsel nog opmerkelijker. In 2021 was 53% van het pluimvee van Nederlandse komaf, 32% kwam uit Duitsland en 15% uit België. Het vangletsel van de Nederlandse dieren daalde van 27% in 2017 naar 4% in 2021, bij de buitenlandse dieren bleef het vrijwel gelijk op 24%. De NVWA gaat in gesprek met de buitenlandse autoriteiten om te kijken hoe zij hun scores kunnen verbeteren. Ook vraagt de NVWA de pluimveesector "om haar verantwoordelijkheid te nemen door buitenlandse pluimveehouders aan te spreken."

Het kan dus wel, pluimvee vangen zonder - of in ieder geval met veel minder - kwalijke gevolgen zoals botbreuken of bloedingen voor de dieren. Dat is al langer de inzet van dierenwelzijnsorganisaties zoals Eyes on Animals en Wakker Dier, die er vorig jaar met de minister van Landbouw nog een robbertje over uitvochten.

De wettelijke norm voor vangletsel is 0% per koppel (pluimvee uit één stal). Boven de 2% krijgt een pluimveehouder 1 keer een boete (van €1500) opgelegd. Ook als hij of zij meerdere stallen heeft. Sinds 1 mei 2021 krijgt ook de vangploeg een bestuurlijke boete opgelegd. "Wij denken dat er nog een laatste verbeterslag mogelijk is in het terugdringen van het vangletselpercentage bij Nederlandse pluimveehouders," aldus de Ruigh. "Daarom gaan we vanaf 2 mei 2022 de samenhang bij beboeten op vangletsel loslaten. Dit houdt in dat de overtredingen per stal afzonderlijk beboet gaan worden. Het is de bedoeling dat dit het dierenwelzijn nog meer ten goede gaat komen."

In de huidige situatie kan het namelijk voor grotere pluimveebedrijven een 'economische afweging' zijn om meerdere koppels op dezelfde dag te snel te laten vangen, "en die ene boete voor lief te nemen. Wij willen echter alle bedrijven stimuleren om de tijd te nemen voor het vangen." Ook voor andere overtredingen, zoals voetzoolproblemen en bezettingsdichtheid wordt al per (stal)koppel gehandhaafd.

De NVWA zet zich al een aantal jaren in om vangletsel onder de aandacht te brengen.
  • Deel
Druk af