Deze indrukwekkende dame heet Vandana Shiva. Ze is wereldberoemd - in Nederland misschien te weinig - en spreekt vanavond in de Amsterdamse Rode Hoed. Het begint om 19.30h.

Ik zag zojuist al een tweet: "Zullen vanavond Monsanto, Unilever en Big Brother in een adem genoemd gaan worden?" Ik denk dat de kwestie wat minder hijgerig in elkaar zit. Als gespreksleider Felix Rottenberg het aandurft, heeft hij vanavond een kans om duidelijk te maken dat duurzaamheid een keuze is. Shiva maakt duidelijk dat duurzaamheid misschien wel niet gezien moet worden als 'het meeste eten voor een maximaal aantal mensen' is, maar een kwestie van balans. Daar kun je op z'n Monsanto's en Unilever's voor kiezen én op z'n Shiva's. Dat zijn 2 totaal verschillende keuzen. Shiva houdt rekening met die wonderlijk spilzieke natuur waarin wij tot op heden zo wonderlijk goed gedijen. Het gaat om de balans als totaal en niet alleen om mensen.

Unilever en Monsanto kiezen voor het voeden van zoveel mogelijk mensen op aarde en kiezen voor mensen. Tegelijk kiezen ze voor de rol van Tovenaarsleerling. Als je alles met tech moet regelen is de kans groot dat je onderweg draken, rampen en rampjes oproept waar je even geen rekening mee had gehouden. Dat is zelfs onvermijdelijk, want je kunt niet alles voorzien. Dat bewees laatst zelfs Stephen Hawking, 's werelds grootste levende natuurkundige.Het verschil in 'duurzaamheidsopvatting is er eentje tussen geloof in ons oppermachtig technologisch kunnen of eentje van bescheidenheid en geloof in meer dan onszelf. U, ja ú, moet kiezen en daar moet het over gaan.

Ik kan er helaas niet bij zijn vanavond. Ik stuur Rottenberg en de organisatie dit tekstje. Reageert u maar vast. Ik ben benieuwd hoe u over die keuze denkt.

Vandana Shiva, Rode Hoed, 23 november 2010 from dickfoodlognl on Vimeo.
Dit artikel afdrukken