Ik zag zojuist al een tweet: "Zullen vanavond Monsanto, Unilever en Big Brother in een adem genoemd gaan worden?" Ik denk dat de kwestie wat minder hijgerig in elkaar zit. Als gespreksleider Felix Rottenberg het aandurft, heeft hij vanavond een kans om duidelijk te maken dat duurzaamheid een keuze is. Shiva maakt duidelijk dat duurzaamheid misschien wel niet gezien moet worden als 'het meeste eten voor een maximaal aantal mensen' is, maar een kwestie van balans. Daar kun je op z'n Monsanto's en Unilever's voor kiezen én op z'n Shiva's. Dat zijn 2 totaal verschillende keuzen. Shiva houdt rekening met die wonderlijk spilzieke natuur waarin wij tot op heden zo wonderlijk goed gedijen. Het gaat om de balans als totaal en niet alleen om mensen.
Unilever en Monsanto kiezen voor het voeden van zoveel mogelijk mensen op aarde en kiezen voor mensen. Tegelijk kiezen ze voor de rol van Tovenaarsleerling. Als je alles met tech moet regelen is de kans groot dat je onderweg draken, rampen en rampjes oproept waar je even geen rekening mee had gehouden. Dat is zelfs onvermijdelijk, want je kunt niet alles voorzien. Dat bewees laatst zelfs Stephen Hawking, 's werelds grootste levende natuurkundige.
Ik kan er helaas niet bij zijn vanavond. Ik stuur Rottenberg en de organisatie dit tekstje. Reageert u maar vast. Ik ben benieuwd hoe u over die keuze denkt.
Vandana Shiva, Rode Hoed, 23 november 2010 from dickfoodlognl on Vimeo.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick ik doel meer op de filmpjes zoals leslokaal, Bladen en tijdschriften worden die nog gelezen door de ict generatie?
@Marc van der Donk
Het is al een compilatie/samenvatting. Wellicht kan het nog beknopter. Maar aangezien ik komkommers kweek en geen tekst specialist ben, laat ik dat liever over aan diegene die daar sterk in zijn.
Robert, je bedoelt dat er een blad moet komen dat niet maar doorpraat, maar af en toe ook gewoon alleen maar schrijft?
Het zit in de pen. Maar niet alles kan tegelijk.
Robert, je geeft wel heel veel getallen, en doet niet je best om het een en ander samen te vatten, in mijn optiek is jouw bijdrage van 23:07 juist een uitstekend voorbeeld van hetgeen waar je 7 minuten later kritiek op hebt.
Het gaat om Shiva, zij heeft een verhaal, zij komt uit India en Wouter geeft een voorzet met 15 miljard monden die gevoed kunnen worden.
Ik kop hem in.
Wouter vraagt ons uit te gaan van de feitelijkheid van de getallen die hij noemt. Deze getallen geven aan dat als we als een Indiër gaan leven, dat er dat 15 miljard! monden gevoed kunnen worden. Laten we dan eens naar India gaan en kijken hoe ze dat doen. We zullen dan zien dat er ontzettend veel vegetariërs leven in India (ca 30%), dat is ca 7 maal zo veel als in West-Europa, de rest van de Indiërs zal al dan niet als gevolg van armoede minstens onbewust een vorm van consuminderen aanhangen. Dit neemt niet weg dat uit deze getallen echter onmiskenbaar blijkt dat er meer monden gevoed kunnen worden met een groot aandeel aan vegetarische consumenten. Wat is er dan ook verkeerd met de volgende stelling?
"Nothing will benefit human health and increase the chances of survival of life on earth as the evolution to a vegetarian diet"
Albert Einstein
Hierboven staan Veel ideeën sommige met onderbouwing sommige niet. Geraakt ben ik door de vele (in mijn optiek) waarheden waarvan ik vind dat ze veel te weinig onder de inwoners van deze wereld circuleren. De draad is naar mijn idee veel te lang (het koste mij een hele sinterklaas zondag) om te gebruiken als info voor een breed publiek. Maar beste mensen volgens mij is een actie die u allen kunt ondernemen info voorziening. Dick, jij bent in mijn optiek een master mind in hoe je grote groepen mensen van reële info voorziet. Ook jij moet je realiseren dat dit met Foodlog, blog en discussie alleen niet gaat. Dat het wel zal moeten toon je zelf al aan in je diverse betogen. Is Discovery of National geographic niet een goed aanvullend medium om mee te praten. Ik kan me niet voorstellen als ik de reacties hierboven lees dat de medewerkers van die stations zich stiekem niet ook al een beetje om onze voedsel voorziening zorgen maken.