Bekijk de aflevering en vel je eigen oordeel.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Nick: bij de deelbouwconstructie die ik noemde stelde een grootschalig landbouwbedrijf in onze provincie land beschikbaar waarop biologische boeren dan de teelt van biologische suikerbieten konden uitvoeren. Er volgde dan een verrekening van kosten voor de teelt (zaaizaad, loonwerk, oogsten, etc)en voor het land. Het ging om volwaardig biologisch land, dus niet in omschakeling, maar geheel gecertificeerd. Het jaar voor (of na) de teelt werd er bijv tarwe of bonen op geteeld. De verwerking van de bieten gebeurde in een van de normale fabrieken, maar dan helemaal aan het begin van het seizoen in een vooledig schone fabriek. Dit hield ook in dat de bieten als eerste gerooid moesten worden, eerste helft september. Enkele jaren ging dat redelijk goed, maar één jaar bleef de opbrengst achter doordat er pas laat gezaaid kon worden vanwege het weer en het groeiseizoen te kort was voor een goede groei.
HFCS: Google geeft aan dat dit staat voor iso-glucose. De zoetstof gemaakt uit maiszetmeel. Of dit op de markt is weet ik niet. Zo ja, dan zal het geen NL-product zijn want dergelijke mais wordt hier niet verbouwd. Iso-glucose is zo'n 20 jaar geleden ontwikkeld en ingevoerd door Coca-Cola en Pepsi om een goedkopere zoetstof te hebben.
Florine: Ekoland komt op mij niet over als een bedrijf dat de consument wil neppen. Is het niet zo dat ze gewoon bedoelen: Dit sap is gemaakt met 50% vruchten die 100% biologisch zijn en met 50% suikerbieten die eveneens 100% biologisch zijn? Zo kun je het volgens mij ook lezen. Wat uit de uitzending van de Wilde Keuken en uit deze discussie niet duidelijk wordt voor mij: verwerkt de fabricant van de appelstroop daadwerkelijk suikerbieten of slechts producten als stroop die ze afnemen van de suikerfabriek?
Huib: deeltijdse bio-akkerbouw. wat gebeurt er dan met de gecertificeerde akker wanneer er geen biet op staat? Bio-maïs? (hé, bestaat er dan ook bio- (EKO-) HFCS?)
@Nick. Ja f.boucher dat is florine boucher. Ik weet ook niet waarom mijn naam ineens zo geschreven wordt.
Ik maak me niet druk over biologische bietsuiker uit verweggistan. Ik maak me druk over het feit dat ekoLand op de verpakking van zijn appelstroop spreekt van sap van 100% vruchten, terwijl ze op de website aangeven dat het sap is van 50% appels en 50% bieten. En bieten zijn bij mij thuis nog steeds geen vruchten.
Deze reactie is wellicht een beetje als mosterd na de maaltijd. Ik zag geregeld wel enkele reacties over EKO-suikerbieten en dan dacht ik daar moet ik nodig eens op reageren. In de jaren 1999 tot 2003 was ik ook een van de 119 telers die biologische suikerbieten verbouwden. Overigens niet op ons eigen bedrijf, maar in deelbouw. In die tijd liep dat redelijk goed, maar de afnemer Cosun stopte daar mee. De reden is een beetje onduidelijk voor mij. Er waren in ieder geval behoorlijke voorraden opgebouwd, zodat ze ook wel een jaar zonder biologische suikerbieten konden. Maar sindsdien is de teelt niet meer opgestart. Er worden nog steeds wel biologische suikerbieten geteeld maar op kleine schaal. Ook voor 1999 was dit al het geval. Dit is voor productie van jams e.d. Waarom is het project niet voortgezet? Wellicht omdat de afzet naar de consument tegenviel. Het is in veel supermarkten nog steeds te koop. Het is overigens niet helemaal wit, maar heel licht bruin. Misschien is er sprake van wegconcurreren door EKO-rietsuiker. Is dat meer biologisch dan suikerbieten uit Brabant wordt hierboven gevraagd. Want hoe zit het met transport over grote afstand, sociale arbeidsomstandigheden en milieuaspecten van de teelt? Dat zal de achtergrond van deze vraag zijn. Enkele aspecten: rietsuikerfabricage is relatief weinig energiegebruikend. Het houtige deel van de rietstengel wordt gescheiden van de kern (waarin de suiker) en verbrand om de energie te leveren voor het proces. Dit zal ruim opwegen tegen de transportkosten. Ik weet te weinig over de teelt om een oordeel over de milieuaspecten te hebben. Suikerbieten is overigens een heel milieuvriendelijke teelt. Over het arbeidsaspect: 's-werelds zwaarste werk wordt gezegd is het handmatig kappen van suikerriet. Aan de andere kant: de EU voert bio-ethanol uit Brazilië in juist vanwege het werkgelegenheidsaspect.
Bij de verwerking van suikerbieten komen een aantal (half)producten vrij. Van vinasse (een kalimeststof - ook EKO-toegelaten die ruikt naar stroop), melasse, stroop, ruwe suiker en witsuiker. Stroop is dus een halffabricaat met relatief veel suiker maar ook caramel-achtige stoffen.
Dat bietsuiker de concurrentie met rietsuiker aankan komt door twee factoren: interne marktafscherming binnen de EU en het feit dat er (makkelijker dan bij rietsuiker) witsuiker uit gemaakt kan worden die een hogere prijs heeft.
f boucher (Florine?): Zuid Amerika is de uitvalsbasis voor de meeste nieuwe ecologische (en transnationale) landbouwconcerns. Als de bio-ajuinen bij Colruyt niet uit Uruguay komen, dan komen ze wel uit Egypte en geloof mij vrij, niet van keuterboertjes met 5 hectare!
voorbeeld: http://www.organicsbrasil.org/eng/index.php