De dag is in 1970 in het leven geroepen door de milieuorganisatie Global Footprint Network. Dertig jaar geleden viel de dag op 15 oktober, 20 jaar geleden op 30 september, in 2016 op 8 augustus. Vorig jaar was het op 2 augustus. Dit jaar staan we een dag eerder in het rood bij moeder Aarde. Het vervelende is vooral dat tekorten uit eerdere jaren - als gevolg van hun omvang - niet zo gemakkelijk aangevuld kunnen worden en dus cumuleren. Wel kunnen we de dag minder vroeg in het jaar laten vallen door onze consumptie te beperken.

Het huidige verbruik van grondstoffen is gelijk aan 1,7 keer de capaciteit van de aarde.

Per land zijn er aanmerkelijke verschillen. Zouden we allemaal leven zoals de Qatarezen, dan viel Earth Overshoot Day al op 9 februari.

Hielden alle wereldbewoners the American way of life aan, dan zou het op 15 maart Earth Overshoot Day zijn.

Vertaal je de Nederlandse footprint naar wereldniveau, dan zouden we dat moment bereiken op 14 april; nog steeds in het voorjaar. Het Global Footprint Network de Franse milieuminister Nicolas Hulot zetten de consequenties van de manier van leven in verschillende landen netjes op een rij.






Noot van de redactie: dit artikel is een licht gewijzigde versie van een tekst die we op 24 juli al schreven om de dag aan te kondigen.
Dit artikel afdrukken