De Franse regering investeert €6 miljoen in schoolontbijten op openbare scholen. Vanaf september ontbijten zo’n 100.000 leerlingen op school voordat de lessen beginnen.

Het initiatief is onderdeel van het armoedeplan dat president Emmanuel Macron vorig jaar aankondigde. In 2020 wordt het budget voor het schoolontbijt verhoogd naar €12 miljoen, schrijft Le Figaro.

Kinderen moeten niet op een lege maag met de schooldag beginnen, vinden de Fransen. Een studie van het Franse Onderzoekscentrum voor de Studie en Observatie van Levensomstandigheden (CREDOC) toonde in 2015 aan dat 25% van de 3 tot 11-jarigen niet elke ochtend ontbijt. Dat geldt vooral voor kinderen uit de armere bevolkingsgroepen.

Met een schoolontbijt kunnen kinderen zich de hele ochtend beter concentreren, is de achterliggende gedachte. Volgens staatssecretaris van Onderwijs Jean-Michel Blanquer en minister van Volksgezondheid Christelle Dubos helpt de maatregel ook om ongelijkheid op scholen te verminderen. Het schoolontbijt wordt om die reden alleen op scholen in achterstandsgebieden ingevoerd.
Le Figaro - Le petit-déjeuner gratuit à l?école sera généralisé en septembre et concernera 100.000 enfants 
Reageer
  • Deel
Druk af