Onze commentatoren voegden zoveel nieuws aan dit korte bericht toe, dat we de conclusie graag nog even onder de aandacht van de lezers brengen. De maatregel is lastig tot helemaal niet te handhaven. Waarom introduceert de NVWA deze regel dan toch? Om producenten tot moraliteit te bewegen en een stok achter de deur te hebben voor ondernemers die het echt te bont maken. Lees de discussie van de eerste tot de laatste reactie.
Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5% van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving die al sinds 2014 geldt. De NVWA bevestigde dat verpakkingen niet van het juiste etiket zijn voorzien en gaf de producenten een deadline.
Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.
Dit artikel afdrukken
Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hier een correctie op de hoeveelheid pangasius die u nu dus veilig eten kunt.
In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde, werd geconstateerd dat er al water aan vis werd toegevoegd in de landen van herkomst alvorens naar de EU te exporteren. Zodoende wordt er hier geen water aan toegevoegd, want het zit er al in.
Ook andere producten zijn lang niet altijd puur zoals het etiket vermeldt. Zo bestaan tomatenconcentraten uit China voor de bulk export vaak voor maar 80% uit tomaat. Sojabonenvezels uit Afrika, zetmeel, dextrose en kleurstof worden toegevoegd om de textuur, het uiterlijk en vooral de winstgevendheid te beïnvloeden, zónder dit op de labels te vermelden! De verantwoordelijke in de fabriek was niet blij met de cameraploeg die dit vastlegde.
In de opname L’empire de l’or rouge wordt vanaf 45:50 de voor ons 100% tomatenpuree van een mengsel van sojabonenvezels, zetmeel, dextrose en kleurstof voorzien. Helaas Franstalig.
(Naar het gelijknamige boek van onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet, die er 2 jaar aan heeft gewerkt)
Stel, ik gooi cola in een brood. Voeg ik dan water toe of cola? Dat klinkt gek. Nog een voorbeeld dan. Stel dat ik als worstmaker bijv. zo'n Deutsche weisswurst maak met 15% melk.
Oei, wat is het watergehalte van die worst? Stel, ik doe er 10% water in en 5% melk, maar ik declareer alleen melk. Hoe gaat de NVWA dat controleren?
Ik zie al een hele stroom vloeibare ingrediënten voor me die natuurlijk geen water heten, maar wel verrijkt water zijn. Melk is niets anders.
#3 Dick, dat lijkt me in geval van worst makkelijk te controleren aan de hand van de facturen voor aangekochte melk. Zoveel kg worst gemaakt, dan zit er in de boekhouding een factuur voor 15% van die hoeveelheid melk. Enzovoort. Fraude kan natuurlijk altijd.
Agnes, denk je dat zo'n contrôle bestaat? Bij een strafzaak kan een dergelijke lichting van boeken inzicht verschaffen. Theoretisch is het inderdaad mogelijk, maar praktisch kost het goud geld en gebeurt het dus niet.
Vraag is dus: hoe wil je handhaven?