Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5% van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving die al sinds 2014 geldt. De NVWA bevestigde dat verpakkingen niet van het juiste etiket zijn voorzien en gaf de producenten een deadline.
Het toevoegen van water aan vlees- en visproducten is niet verboden, maar het moet wel op het etiket staan. Volgens de producenten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt het uitdroging. Onzin, vindt levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Ze willen producten alleen maar verzwaren, en misleiden daarmee consumenten. Dat kan zelfs zo ver gaan, dat gekookte ham niet eens meer ham zou mogen heten, ontdekte de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop begin dit jaar al.



Dit artikel afdrukken