Ailko Faber
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Drankengroothandel Van Wees wil, als daar genoeg belangstelling voor is, een fles van ’s werelds duurste whisky openen. Wie een glaasje mee wil drinken betaalt 1250 euro.
De fles, een Springbank 1919, wordt alleen geopend als zich minimaal dertig mensen hebben aangemeld. Deze whisky werd in 1919 gedistilleerd. Er werden ruim 50 jaar later 24 flessen van gebotteld. Op dit moment zijn er voor zover bekend nog maar een paar flessen van over.

Nog geen duizend gulden
De fles is sinds 1970 in het bezit van oud-directeur Han van Wees van de drankenhandel. Hij wist naar eigen zeggen als enige Nederlander een fles van de toen al zeer exclusieve whisky te bemachtigen. Hoeveel hij daarvoor precies heeft betaald, wilde een woordvoerder niet zeggen, maar het was 'in elk geval minder dan 1000 gulden'. Eerder dit jaar stond op deWorld Whisky Index (een drankenbeurs) eenzelfde fles te koop voor 55.000 euro. Volgens de woordvoerder is het zeer uitzonderlijk dat zo'n dure fles whisky wordt geopend. Verzamelaars en beleggers kopen flessen drank in de hoop dat de waarde stijgt, niet voor eigen gebruik. 'Maar het spul is tenslotte gemaakt om op te drinken', aldus Van Wees.

De fles in Amersfoort gaat, bij voldoende belangstelling, op zondag 4 oktober open.


bron: EVMI

Dit artikel afdrukken