Europa beschermt jenever als een product van vooral België en Nederland. Alweer een stukje dichter bij de Verenigde Nederlanden?
Hasselt zal er in ieder geval wel bij varen. Al relativeert Davy Jacobs van het Jenevermuseum: "Niet dat ik verwacht dat de consumptie nu plots omhoog zal gaan. Maar toch wordt hiermee in de verf gezet dat jenever een product is met een sterke traditie, en niet zomaar een drankje waar je snel zat van wordt. Als de producenten die boodschap uitdragen, zal het publiek hen op middellange termijn volgen. Wij zijn blij dat er geen buitenlandse kopieën van onze jenever meer mogen worden gemaakt."
Al blijf ik er het mijne van denken, ookal ben ik content dat ook werd bepaald dat wodka voortaan alleen uit aardappels en graan mag worden gestookt. Is het niet om de smaak, dan om het gedacht.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Chilenen/Peruanen maken er weer Pisco van, hmmmm :)
En de Italianen stoken grappa van wijnmost. Minstens zo goed als wodka. Allez, bij ons in Houthalen toch.
Betreft de vodka, als ik me niet vergis mag nog steeds iedereen overal vodka van maken. Alleen mag je het enkel alleen vodka noemen als het van graan of aardappelen is gestookt.
Mocht je het b.v. van druiven willen stoken, zoals die gekke Fransen van Grey Goose, dan moet dit in de toekomst 'vodka gemaakt van druiven' gaan heten. Dat was tochde nieuwe EU regelgeving?
En dan zijn we er nog niet uit of nou de Polen of Russen vodka als hun uitvinding kan claimen...
Wel erg laat die bescherming wie drinkt dat spul nog.
In mijn studententijd gebruikte ik jonge jenever om een tijdje kiespijn te kunnen onderdrukken. Je kunt er grote hoeveelheden van drinken zonder zware kater op te lopen.
Ik hoop dat ze Frankrijk niet vergeten zijn? De beste genievres zijn immers Frans (Wambreschies, Loos)