De zakbijbel van onderzoeker van wereldfaam Martijn B. Katan waarschuwt tegen vruchtensap: "Sinaasappelsap bevat evenveel suiker als cola en je wordt er net zo dik van." Ja, er zit vitamine C in maar daar is geen gebrek aan, want scheurbuik komt niet meer voor in ons land. Grote dosissen Vitamine kunnen verkoudheid wellicht voorkomen, maar dan moet je de hoeveelheid van 18 sinaasappels per dag tot je nemen.

Het Voedingscentrum is het er niet mee eens:
"Vruchtensappen kunnen fruit ten dele vervangen. Vruchtensappen die van nature vitamine C en foliumzuur bevatten zijn een alternatief voor vers fruit. Dit zijn bijvoorbeeld sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap. Als richtlijn houdt het Voedingscentrum aan dat elke dag maximaal één stuk fruit vervangen kan worden door deze sappen."'

Sapgigant Riedel kiest er voor om niet Katan, maar het Voedingscentrum te geloven:
""Je eet voldoende gevarieerd als je elke dag kiest uit de volgende vier groepen voedingsmiddelen: (...) 2. Groente, fruit (Aanbevolen: dagelijks twee ons groente en twee porties fruit. Hierbij telt één glas puur vruchtensap mee als één keer fruit en één glas groentesap als één keer groente. Leveren vitaminen, mineralen en voedingsvezel)."

En Riedel gaat nog verder door sapjes op de markt te brengen waar nog wat extra vitaminerijke vruchtjes in zitten. Met name dus vitamines die je al voldoende binnenkrijgt:
"De kleine krachtpatser mag in Nederland dan een nieuwkomer zijn, aan de andere kant van de wereld houdt de sea buckthorn de gemoederen al eeuwen bezig. Zo gaat het verhaal dat er in de Sibu Yidian, een klassiek Tibetaans medisch boek uit de achtste eeuw dertig hoofdstukken gewijd worden aan de gezonde eigenschappen van het besje. De sea buckthorn zou vooral de innerlijke balans; de `yin en yang' versterken. In het nieuwe sap van Coolbest wordt de frisse smaak van de sea buckthorn gecombineerd met de milde smaak van golden kiwi. "

Dit schoot Elseviers eetcolumnist Johannes van Dam in het verkeerde keelgat. Sea buckthorn is gewoon duindoorn en die komt weliswaar uit het verre oosten, maar is hier al sinds de oudheid bekend. De naam zegt het al: dat we het niet veel eten is omdat het door de doornen niet goed te oogsten is.Het reclamegekletter erover door Riedel is zeer overdreven, betoogt Van Dam verder. Zeker gezien het feit dat er maar 5% van het "Tibetaanse" wondersap in zit. Het is meer druif, sinaasappel en kiwisap. Dat de duindoornbessen van CoolBest best uit China zouden kunnen komen, gelooft Van Dam wel. "Maar ik ben helemaal niet zo happig op Chinese industrieel verwerkte producten. (...) Koop dan liever een potje duindoornjam."

Elsevier heeft een bereik van meer dan 800.000 zeer intelligent geachte lezers. De impact van Van Dams column op de verkoopcijfers van opgeleukt sap moet enorm zijn.

PS: Tibetanen hebben een levensverwachting van 67 en dan vooral door de gemoderniseerde watervoorziening. Tot voor kort lag het veel lager. Ook yakboterthee is geen heilmiddel. Het is geen Okinawa of Kreta, waar je je helemaal vol kunt eten aan reuzel of kaas en je het toch niet aan je hart krijgt. Daar zouden ze nou eens een keer iets over moeten zeggen. Grieken eten zich echt helemaal suf aan kaas. Teveel zout dus. Teveel dierlijk vet. Maar het Voedingscentrum adviseert toch een mediterraan dieet. Maar dan minus de kaas. Dat maakt het een stuk minder aantrekkelijk. En wat als het allemaal een moddervette leugen is?






Dit artikel afdrukken