Er was ook goed nieuws te melden: het eten van plantaardige eiwitten (noten, peulvruchten) zou de ongunstige effecten ten goede doen keren. En bij het bereiken van een hogere leeftijd is het juist weer aan te bevelen om over te stappen op dierlijke eiwitten. Daarmee wordt de ouderdomsverzwakking en broosheid tegengegaan die het gevolg is van dalende niveaus van het groeihormoon IGF-I - dat juist gestimuleerd wordt door eiwitinname.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Disbalance (Dick) spreekt mij erg aan.
In een oud filosofisch boekje over biologisch tuinieren kwam ik telkens het begrippen "evenwichtig" en "de wet van het minimum" tegen.
Beiden sloegen telkens op plant, compost, dier, mens, bodem en voeding.
We weten precies wat planten en dieren in hun natuurlijke omgeving als "minimum" nodig hebben. Ook zien we dat er van die minimum behoefte niet veel wordt afgeweken als we buiten massaal vetbollen en pinda's ophangen.
Opvallend hierbij is, dat we van de minimum behoefte van de mens veel minder weten dan van dieren in hun natuurlijke omgeving. Door de enorme overdaad, smaakstoffen, suiker en de gewoonte om honger voor te blijven, oppeppen van planten en dieren etc. is een disbalance ontstaan waar we niet meer uit kunnen ontsnappen.
Zou 1000 kCal/dag waarvan 20 gr. eiwit beter zijn dan 2000 kCal/dag waarvan >40 gr. eiwit?
Het een gaat samen met het andere. Als je relatief veel vlees eet eet je relatief minder andere zaken. Maar ook in een dieet met gematigde vleesconsumptie zijn negatieve associaties gevonden. Het maakt ook uit welk vlees je eet, de bereiding, wat je erbij neemt en wat je meet.
Het blijven altijd weer associaties in plaats van causaliteiten. Ik begin steeds meer te denken dat het niet zozeer aan de eiwitten ligt, maar aan een disbalans, zoals bijv. het gebrek aan vezels. Met andere woorden: het is niet zozeer het teveel aan vlees, maar het gebrek aan groenten en fruit in de balans.
'The study throws doubt on the long-term health effects of the popular Atkins and Paleo diets that are rich in protein. Instead, it suggests people should eat a low-protein diet until old age when they start to lose weight and become frail, and then boost the body's protein intake to stay healthy. In the over-65s, a high-protein diet cut the risk of death from any cause by 28%, and reduced cancer deaths by 60%...'