Honderden kilo's glasaal werden er de afgelopen weken onderschept in Europese havens en op vliegvelden, schrijft De Standaard. Deze week nog 54 kilo op Schiphol, vorige maand 200 kilo op Zaventem. Gewoon in plastic zakken in koffers.

Glasaal blijkt heel lucratieve smokkelwaar. Naar schatting is er €3 miljard per jaar gemoeid met de smokkel van Europese glasaal naar Azië, waar het een geliefde delicatesse is. Minder spectaculair dan neushoorn-hoorn, maar wel "een van de meest verwoestende misdaden tegen wilde dieren wereldwijd," aldus Europol. Die organisatie startte in 2016 Operatie Lake, tegen de smokkel van de Europese paling. Inmiddels zijn meer dan 500 leden van smokkelbendes opgepakt en is 18 ton aan glasaaltjes onderschept. Dat zijn zo'n 5,4 miljoen glasaaltjes.

Wat te doen met al die onderschepte glasaal? Als de smokkelaars niets over de herkomst loslaten - en dat doen ze meestal niet - wenden de autoriteiten zich tot hun nationale experts. Zo droegen de douaneambtenaren van de FOD Financiën die de glasaaltjes op Zaventem onderschepten (en de 6 reizigers arresteerden die ze in hun koffers hadden) de babypalinkjes over aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Daar gingen ze in quarantaine en werd onderzocht of het echt wel Europese palingen waren en of ze geen ziektes bij zich droegen. Eenmaal 'schoon' verklaard zijn de glasaaltjes uitgezet in onder meer de Demer en de Boven-Schelde.

De Schipholse glasaaltjes, waarvoor 2 mannen gearresteerd werden, zijn door de NVWA geteld, getest en gedetermineerd. Nadat vastgesteld is dat alle individuen exemplaren van de Anguilla anguilla waren, zijn ze uitgezet bij Harderwijk. Op de goede afloop.

Hoe het ze zal vergaan, blijft een raadsel. Want over de paling weten we nog altijd weinig. We vermoeden dat de volwassen paling (10 tot 25 jaar oud) naar de Sargassozee trekt om daar te paaien, zegt palingwetenschapper Tessa van der Hammen in Nu.nl.

Maar niemand heeft ooit de paling zien paaien. We weten dat de larven met de Golfstroom mee naar Europa drijven en dan bij de Europese kust het zoete water opzoeken. Maar wat de larven eten om tot glasaal uit te groeien, is ook al onbekend.

Wel weten we dat de hoeveelheid glasaal die aankomt bij de kust de afgelopen 40 jaar met 98% afnam. En dat is de reden dat er zo streng opgetreden wordt tegen de glasaalsmokkel. Zonder die beschermingsmaatregel, de uitzettingen (in de positieve zin van het woord) en de paling-helpende maatregelen zou er misschien al helemaal geen paling meer zijn.
  • Deel
Druk af