De jongste opleving (4.1) van het coronavirus zou misschien een laatste stuiptrekking van de pandemie kunnen zijn. De GGD's maken zich op voor een omslag. Op het moment dat het kabinet zegt dat corona niet langer een pandemie is, maar een endemische ziekte, verandert er veel voor de GGD's. Dat zegt GGD-baas André Rouvoet in de Volkskrant (3.2).

"Dan stoppen wij met grootschalig testen en deze mate van bron- en contactonderzoek", zegt Rouvoet. Waar bron- en contactonderzoek (bco) wel een kerntaak is van de GGD (bij bijvoorbeeld legionella) is testen dat niet. Bovendien zitten we nu in een fase van de pandemie dat besmette personen na een positieve zelftest zelf hun contacten inlichten. Het wachten is op de langetermijnscenario's voor corona die minister Ernst Kuipers (VWS) eind deze maand presenteert. Dan weet Rouvoet waar de GGD's aan toe zijn. Moeten ze paraat staan voor boosterprikken? Zijn 15.000 vaste GGD-medewerkers dan voldoende? Moeten ze helpen bij een combinatieprik van een booster en de griepprik?

Sowieso is Rouvoet van mening dat alle vaste medewerkers bijscholing moeten krijgen. Die moeten onder meer ook kunnen prikken en aan bco kunnen doen, zodat opschaling soepeler verloopt. Ook zijn er 2 keer zoveel infectieziekten-artsen en verpleegkundigen nodig. Het bestand van 12.000 reservisten moet actueel bijgehouden worden. En een paar duizend mensen in dienst houden voor een 'mogelijke pandemie in 2028'? Dat ziet Rouvoet niet zitten.

Volgens Rouvoet moet de overheid ook meer doen om mensen te helpen met “gezond eten, bewegen, mentale gezondheid en een gezonde leefomgeving”. Want, zei hij naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, “gezonde mensen zijn immers minder kwetsbaar".
Dit artikel afdrukken