We lieten eerder deze week al zien dat denkbaar is de sterkip in het oosten van de EU geproduceerd zal gaan worden, terwijl Nederland zelf plofkip blijft produceren. Toch zit het grote werk van Wakker Dier voor slachtkuikens er in Nederland op. Voor productie op enige schaal, beschikt ons land niet over de ruimte voor kip met vrije uitloop onder de blote hemel - zoals 2 en 3 sterren die vereisen.
Waar gaat Wakker Dier zijn belangrijkste energie dan nu op richten?
We vroegen het campagneleider Anne Hilhorst. Ze vertelt dat de actieorganisatie zich nu hoofdzakelijk gaat richten op verbetering van het welzijn van Nederlandse melkkoeien. "Er bestaan nauwelijks regels voor de manier waarop boeren hun koeien in de stal houden", zegt Hilhorst. "Op dat gebied is veel te verbeteren. Nu zien we dat stallen te klein en te vies zijn. We hebben onderzoek laten doen waaruit duidelijk blijkt dat veel te veel koeien in die omstandigheden pijnlijke infecties aan hun poten, klauwen en uiers oplopen. Goede normen kunnen een belangrijk verschil maken. Daar gaan we ons voor inzetten."
Wakker Dier bereidt een campagne-reeks voor om supermarkten ervan te overtuigen dat ze melk moeten gaan verkopen met minstens één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Hilhorst noemt Jumbo als voorbeeld. "Jumbo verkoopt al melk met één ster. Dat garandeert dat koeien kunnen liggen, zich lekker kunnen laten borstelen, de ligbox bedekt is met strooisel en dat de dieren 120 dagen per jaar, zes uur per dag in de wei lopen."
Nieuwe dynamiek
De organisatie plaatst Jumbo op kop omdat de super een - bescheiden - melkplas brengt op basis van de normen die de Dierenbescherming en Natuur&Milieu hebben opgesteld.
De gezamenlijk opgestelde standaard van de twee NGO's haalde het niet als dominante standaard in Nederland omdat grootzuivelaar FrieslandCampina (circa 75% van de melkstoom en huisleverancier van melk bij alle Nederlandse supers, met uitzondering van AH) koos voor keurmerk PlanetProof van de voormalige Stichting Milieukeur.
Nu zien we dat stallen te klein en te vies zijn. We hebben onderzoek laten doen waaruit duidelijk blijkt dat veel te veel koeien in die omstandigheden pijnlijke infecties aan hun poten, klauwen en uiers oplopenRealisme gebiedt te zeggen dat Jumbo voornamelijk PlanetProof-melk verkoopt en de Dierenbeschermingsmelk voert om onderscheid en dus keuze op het schap te bieden. Albert Heijn moet gelden als de feitelijke Nederlandse marktleider in betere melk. Het Beter voor koe, natuur en boer-label van de blauwe supermarktformule levert de boer 5 cent extra op per liter melk, op basis van een geheel eigen systeem waarin de sterren geen rol spelen. Albert Heijn heeft al zijn huiszuivel inmiddels onder het Beter voor ... -keurmerk gebracht.
Op de vraag of Albert Heijn nu 'om' moet naar de normen van de Dierenbescherming, antwoordt Hilhorst zonder aarzelen "nee". Hilhorst: "Albert Heijn heeft een duidelijk systeem dat door onafhankelijke instanties wordt gecontroleerd. Daar hebben we vertrouwen in. Ook zien we dat Albert Heijn voorloopt op PlanetProof, maar we gaan goed kijken of het voor de dieren minimaal even goed is als de eisen van de Dierenbescherming. We denken dat er in de stal nog wel wat te verbeteren valt."
De nieuwe campagnes kunnen weer een geheel nieuwe dynamiek op het gebied van standaards en concurrentie op dat terrein teweeg brengen.
Wakker Dier heeft Albert Heijn jarenlang dwars gezeten met acties tegen de 'flopkip'. Toen de blauwe super uiteindelijk als eerste aankondigde over te gaan op 1-ster kip volgde de hele markt binnen enkele weken. Voor zuivel vaart het bedrijf echter geheel op het kompas van zijn eigen standaards waarmee het in 2017 zijn eigen toon zette en die het sindsdien doorontwikkelde.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#44 Eens Coen als er geen, onvoldoende inkomen is dan is er geen ruimte voor investeringen in duurzaamheid / dierenwelzijn. De vraag is evenwel wat er nodig is om die investeringen wel (te kunnen) doen. Dus wat mij betreft geen discussie over (de hoogte van het benodigde) inkomen, maar investeren in duurzaamheid als het inkomen daartoe ruimte laat. Vergt dat meer dan intrinsieke motivatie?
#43 Frits, moet het niet als leidend argument gebruiken, maar wel randvoorwaardelijk. Het blijft een economische activiteit, en de (ontwikkeling van) huidige praktijk kan enkel in perspectief geplaatst worden, mits de economische randvoorwaarden worden meegenomen.
In verschillende posts wordt het inkomen van de agrariër erbij gehaald als argument om wel of niet (veel) aan dierenwelzijn te kunnen doen. Dat lijkt me niet verstandig om twee redenen:
- Is er een relatie tussen hoogte van inkomen en bestedingen aan duurzaamheid en of dierenwelzijn? Dit geldt overigens niet alleen voor agrariërs maar voor iedereen in onze samenleving. Ben benieuwd of iemand statistieken of onderzoeksresultaten beschikt die hij/zij wil delen.
- Het inkomen van veel agrariërs is helemaal niet zo slecht. Er wordt hard gewerkt en of veel uren gemaakt. Maar veel agrariërs hebben door de jaren heen een redelijk tot zeer goed inkomen. (Overigens geldt 'zeer goed inkomen' met name voor de glastuinbouw.)
Op Agrimatie (BINternet) vond ik de volgende inkomens uit het bedrijf voor de jaren 2020 (raming), 2019 (voorlopig) en 2018, 2017, 2016 en 2015 (definitief), voor de melkveehouderij, vleeskuikenhouderij en alle land- en tuinbouw.
Melkveehouderij .... 68.400 77.500 58.900 99.900 23.500 37.600
Vleeskuikenhouderij... 52.300 106.600 135.200 131.200 140.200 127.100
Alle land- & tuinbouw.. 78.300 104.300 78.800 103.300 75.800 68.100
#38 Laten we met zijn allen afspreken wat een boer mag verdienen en reken dan terug naar de benodigde omzet/productiegrootte
#40 zoveel mogelijk reductie van de veehouderij. Is volgens mij geen geheim en hoeven we niet om heen te draaien.
#41 Wat wil de kip? p. 9 en verder. Gaat over leghennen maar er zal niet zo heel veel verschil zitten tussen wensen van plofkippen en leghennen lijkt me?
Daarnaast een voorbeeld: een kalfje hoort bij de moeder te blijven. Er zijn veel (vooral practische) redenen om het niet te doen maar hier op foodlog is me uitgelegd dat het wel degelijk mogelijk is, maar dat de kostprijs dan x procent hoger wordt. Misschien moet de branche dit als uitgangspunt nemen, zelf proactief worden en dat naar buiten brengen en het initiatief nemen tot verbetering ipv steeds reactief op hogere eisen van Wakker Dier te acteren..
Wat is er eigenlijk mis met het welzijn van een plofkuiken? Je wordt, zodra je kunt lopen, met al je mede-kuikens in een verwarmde omgeving geplaats, met volop lekker voer en drinken. Vergelijk het met een (verwarmd) terras waar mensen tegen betaling samenscholen, voor velen een eerste levensbehoefte, zo blijkt uit coranatijd. Akkoord, de laatste fase van het plofkuiken zijn is wat moeizaam, door al dat genieten ben je een beetje slap op de benen, maar ook dat zullen fanatieke terraszitters herkennen.
Vergelijk het welzijn van de plofkuiken met dat van een jonge mees. Levensgroot is de kans op verhongering, omdat de ouders onvoldoende voedsel vinden of zelf slachtoffer worden van een vraatzuchtig dier of ziekte. Bovendien is de kans groot dat een ekster of vlaamse gaai je bij een poot uit het nest sleurt om je als lekker hapje op te dienen voor de eigen kroost. Goede kans dat dan je pootje breekt, door kalkgebrek, omdat de mens je milieu verzuurt. Vlooien en ander ongedierte in het nest maken dat je zo snel mogelijk daaruit weg wilt. De kans is levensgroot dat je spoedig daarna doodgemarteld wordt door die vertederende, kopjes gevende huiskat.
Geen wonder dat wilde vogels altijd schichtig om zich heen kijken; het gevaar ligt permanent op de loer. Natuurlijk gedrag prettig? Aan m'n hoela! En het plofkuiken? Die kijkt na enige weken glazig tevreden, zoals mensen doen die wat lang op een terras hebben gezeten.