Voorstadium faillissement
De surséance is slecht nieuws voor schuldeisers, zoals boeren die dieren leverden aan het bedrijf: zij hoeven op dit moment niet te worden niet betaald. Vaak gaat een surséancebesluit vooraf aan een faillissement.
Volgens Vleesmagazine is "het opvallend is dat eigenaar Ben van Hattem in februari van dit jaar een nieuw bedrijf heeft opgericht: Dutch Meat Company. Een groothandel in vlees en vleeswaren en in wild en gevogelte. Verder doen ze de in- en verkoop en im- en export van vee, vlees, huiden, veevoeders en aanverwante artikelen, zoals uit het uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt." Daarmee suggereert het blad dat Van Hattem zijn schuldeisers laat zitten en probeert de draad langs een andere weg weer op te pakken.
Van Hattem was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet hij tegenover Omroep Gelderland weten dat de nooit bewezen fraude - de NVWA wil immers niet zeggen op welke precieze gronden de recall werd gedaan - hem ten onterechte als fraudeur heeft neergezet en dat zijn levenswerk hierdoor kapot is gemaakt.
Vleesmagazine citeert Van Hattem die de maatregelen die tegen zijn slachterij zijn genomen buiten alle proporties vindt. 'Wij moesten 28 miljoen kilo vlees terughalen, terwijl er uiteindelijk enkele tientallen paarden zijn die niet administratief getraceerd konden worden. Daar hebben wij een fout in gemaakt, maar de NVWA-dierenartsen hebben voor de rechter getuigd dat zij wel bij het afvoeren van deze afgekeurde paarden zijn geweest. Het is dus duidelijk wat met deze paarden is gebeurd en dat ze niet verwerkt zijn.'
Fotocredits: Van Hattem
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad: vandaag melden diverse media dat het faillissement van Van Hattem Vlees BV is gepubliceerd.
De suggestie van het blad Vleesmagazine was niet uit de lucht gegrepen. Hoor net op het nieuws dat Van Hattem failliet is en wordt overgenomen door ... Dutch Meat Company.
Heijdra, laten we hopen dat onze echte regering in Brussel de HACCP regels de nek omdraait en dat we de oppervlakkige overheidscontroles daarvoor terugkrijgen, dan kunnen we de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid weer bij de amateurs neer leggen: de overheid.
Heijdra, je getuigt van een gevoeligheid. Als je de tekst goed leest, zie je dat er echt staat wat er moet staan: overheid, wetsuitvoerder en gerecht komen niet meer uit het recht. Slachtoffer richt een nieuw bedrijf nadat het zijne daardoor niet meer kan bestaan. En er staat nog iets: leveranciers grijpen daardoor naast hun inkomen.
Jammer dat ook/zelfs foodlog een provocerende koptekst (al is het tussen haakjes) nodig heeft om aandacht te trekken.