Gisteren maakte de supermarkt Carrefour bekend alleen nog Franse groenten te zullen gaan verkopen. Met die mededeling is het de eerste Franse super die gehoor geeft aan de zelfs met geweld ondersteunde oproep van boeren om te kiezen voor zoiets als 'eigen groenten eerst'.

'Koop Franse waar'
Ook minister van Landbouw Stéphane le Foll steunt de oproep tot 'koop Franse waar' (achetez fançais), in Frankrijk van oudsher een bekende leus. Arnaud Montebourg, de voormalige minister van Economische Zaken, maakte er in de beginperiode van de bewindsperiode van François Hollande zelfs een kernpunt van het beleid van. Zijn campagne 'Made in France' is de moderne versie van 'achetez français'.

Schending mededingsregels
Van boer en VVD-lid voor het EU-parlement Jan Huitema mag dat niet. Hij vindt dat de Europese mededingingsregels worden geschonden en dat de consument zijn recht op keuze wordt ontnomen. Hij deed zijn uitspraken vanmorgen op BNR.



Nederland is sterk afhankelijk van export
Het motief van Huitema laat zich raden. Frankrijk produceert meer dan het zelf kan opeten, maar verliest door de goedkopere importen vanuit het buitenland. Daarom wil het land met zijn grote binnenlandse markt - die 5 maal zo groot is als de Nederlandse - liever redden wat wat het kan redden. Nederlandse (kas)groenten zijn voor percentages tot 80% afhankelijk van export die onder meer een forse stroom naar Frankrijk kent. Logisch dus, dat een Nederlandse boerenvertegenwoordiger tegen dit Franse initiatief van 'eigen groenten eerst' is. Onze tuinbouw zou na de Russische boycot nog eens extra door een Franse worden getroffen. Dat vindt Huitema binnen Europa een vorm van broedermoord die tegen de gedachte van de Europese eenheid ingaat.

Mag een super niet kiezen?
Toch moet worden geconstateerd dat lokaal voedsel 'hip' is. Mensen begrijpen het en zouden er ook nog wel eens uit zichzelf voor kunnen gaan. 'Mag een super niet zelf kiezen wat hij op het schap legt dan?' vraagt de radio aan Huitema.

Eerder op de ochtend sprak BNR met Gert Mulder van het Groente- & Fruithuis. Volgens Mulder heeft de beslissing van Carrefour weinig impact op de Nederlandse land- en tuinbouw. Het zou om te weinig marktvolume gaan.

Fotocredits: paprika, een belangrijke Nederlandse exportgroente, SFG
Dit artikel afdrukken