In de Ondertussen van dinsdag 22 oktober vallen mij deze berichten op:

- Lang werd gedacht dat je niet ziek zou kunnen worden van kou. Dat klopt niet, schrijft de Daily Mail. Je wordt onder meer ziek van kou doordat je hart harder moet werken, maar ook doordat het verkoudheidsvirus, dat zich in de neus manifesteert, zich sneller reproduceert wanneer de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot zijn. In een koude omgeving knijpen je bloedvaatjes zich samen, waardoor er minder bloed doorheen kan stromen. Daarom bereiken minder immuuncellen de juiste plek om de infectie op te ruimen en kan het virus lekker zijn gang gaan.

- De manier waarop een dokter kijkt tijdens het voorschrijven van een behandeling kan effect hebben op de werkzaamheid daarvan. Dat schrijft NPR. In het onderzoek reageerden 'patiënten' anders op een pijnprikkel wanneer de geïnstrueerde 'dokters' dachten dat ze een pijnstiller aanbrachten bij de 'patiënt'. Dat effect komt volgens de onderzoekers door de overtuiging van het handelen van de 'dokter'. Het placebo-effect van een behandeling wordt steeds meer gezien als een interventie die een ‘echt’ effect teweeg kan brengen. Ook bij afvallen blijkt nep een echt effect te hebben.

- ‘Verticale landbouw komt maar moeizaam van de grond’ grapt Vilt in een kop. Teelt in de hoogte vereist minder grond en gewasbeschermingsmiddelen, heeft een hoge opbrengst per vierkante meter en kan overal toegepast worden. Waarom wordt het dan nog niet op grote schaal toegepast? Het is duur. Zelfs 8 tot 10 keer duurder per vierkante meter dan een glazen serre. In landen waar groenten sowieso al duur zijn, kan verticale landbouw wel rendabel zijn, maar zelfs in België (en Nederland) is het prijsverschil met gangbare groenten te groot.

Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, wil graag zijn Britse concurrent Just Eat overnemen. Die deal was al nagenoeg rond, maar gister bood technologiefonds Prosus 20% meer voor de maaltijdbezorgservice (NOS). Bovendien bood Prosus in contant geld, terwijl Takeaway in aandelen zou betalen. Desondanks kiest Just Eat voor de fusie met Takeaway.
In het kader van ‘voorbeeld doet volgen’ trekken nu ook de mannen en vrouwen uit de bouw (Trouw) naar het Malieveld om te protesteren tegen de stikstofaanpak.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken