Nederland wil niet dat grote multinationals de genetische eigenschappen van groenten in eigendom krijgen. Het Europees Octrooibureau staat echter sinds vorig jaar het patenteren van groente toe.

Creativiteit en diversiteit
Volgens Van Dam brengt deze ontwikkeling de genetische diversiteit van ons voedsel in gevaar omdat andere kwekers niet meer mogen doorontwikkelen op eenmaal afgeschermde eigenschappen. Dat mag wel onder het oorspronkelijke Nederlandse kwekersrecht.

Van Dam wil de Europese Commissie ervan overtuigen dat het Europees Octrooibureau niet het recht heeft om natuurlijke eigenschappen van planten te patenteren. Volgens Van Dam zorgt het oude Nederlandse systeem, waarmee ons land wereldwijd een dominerende factor is geworden in de zaadverdeling, voor een grotere creativiteit en diversiteit. Volgens bedrijven als Monsanto en Syngenta ondermijnt het systeem hun verdienmodel omdat ze succesvolle innovaties daardoor onvoldoende ten gelde kunnen maken.

Aanpassing Europees octrooirecht nodig
Volgens het Octrooibureau zal voor de ambities van Van Dam op het gebied van voedsel het Europese octrooirecht in zijn algemeenheid moeten worden aangepast.

Ook grote Nederlandse zaadveredelaars als Rijk Zwaan en Enza Zaden vestigen net als Monsanto en Syngenta patenten omdat zij juridisch niet aan het kortste eind van de politiek willen trekken.
Dit artikel afdrukken