Creativiteit en diversiteit
Volgens Van Dam brengt deze ontwikkeling de genetische diversiteit van ons voedsel in gevaar omdat andere kwekers niet meer mogen doorontwikkelen op eenmaal afgeschermde eigenschappen. Dat mag wel onder het oorspronkelijke Nederlandse kwekersrecht.
Van Dam wil de Europese Commissie ervan overtuigen dat het Europees Octrooibureau niet het recht heeft om natuurlijke eigenschappen van planten te patenteren. Volgens Van Dam zorgt het oude Nederlandse systeem, waarmee ons land wereldwijd een dominerende factor is geworden in de zaadverdeling, voor een grotere creativiteit en diversiteit. Volgens bedrijven als Monsanto en Syngenta ondermijnt het systeem hun verdienmodel omdat ze succesvolle innovaties daardoor onvoldoende ten gelde kunnen maken.
Aanpassing Europees octrooirecht nodig
Volgens het Octrooibureau zal voor de ambities van Van Dam op het gebied van voedsel het Europese octrooirecht in zijn algemeenheid moeten worden aangepast.
Ook grote Nederlandse zaadveredelaars als Rijk Zwaan en Enza Zaden vestigen net als Monsanto en Syngenta patenten omdat zij juridisch niet aan het kortste eind van de politiek willen trekken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De titel van het Boerderij-stuk is absoluut misleidend. De inhoud stelt namelijk: "Een meerderheid van de experts vindt het niet nodig om het kwekersrecht juridisch te borgen."
Dat is fundamenteel anders dan dat het niet zou kunnen. In het artikel staat geen enkele keer genoemd dat het onmogelijk zou zijn, laat staan dat er ook maar 1 argument voorbij komt waarom.
Dit klinkt als een lobby, ruikt als een lobby en ziet er uit als een lobby.
Ik zou wel eens willen weten waarom dat zo onhaalbaar is. Een heel aantal van de oorspronkelijke EU leden zijn ook lid van UPOV, dus dat moet ooit gekund hebben. Op geen een van de doorkliklinks wordt uiteen gezet wat het probleem is. Niels Louwaars , echt geen zin om te reageren?
Waar een wil is, is een weg.
Ooit deden wij Nederlander ook het onbestaanbaar geachte. We gingen als eerste wereldmacht (in de dop*) destijds onszelf besturen door de de koning van Hispanje buiten te schoppen na het Placcaet van Verlathinge van 1581. Wetten zijn er voor en door ons. Niet ten faveure van de machten en machtsbehoud. (Toch maar de spreekwoordelijke hooivorken mobiliseren?)
*in de dop, Gouden Eeuw kwam er aan. En waren op dat moment even het meest vrije land op aarde relatief gezien en daardoor door dat vrije denken, vrije handelen, succesvol en het lichtende voorbeeld mondiaal gezien, ondanks de fouten waar men ons op de dag van vandaag juist op wijst. Even waren we in een mondiaal machtsvacuüm DE wereldmacht.
Vlgs Boerderij is het kwekersrecht als EU-wet onhaalbaar.
Plus dat je natuurlijk met patentering de krankjoreme situatie krijgt dat een boer die al z'n hele leven zijn eigen (bijv.) maiszaad aanhoudt van zijn eigen ras, en met de wind vanuit het veld van z'n buurman pollen met een gepatenteerd gen binnen krijgt, ineens zijn eigen zaad niet meer mag gebruiken. Gewoon een voorbeeld van hoe patentering van leven onhoudbaar is.