De Europese Commissie zegt zorgen te hebben over de gevolgen voor de waterkwaliteit. Mogelijk zijn de maatregelen strijdig met de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. De staatssecretaris zet er zich voor in om het bezwaar van de Europese Commissie weg te nemen, zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer.
In gewone mensentaal staat daar dat de Europese Commissie geen vertrouwen heeft in de aanpak van Nederland om zijn mestoverschot aan te pakken. Het land vervuilt zijn bodem- en oppervlaktewater en laat te veel ruimte aan zijn dierhouderij.
Eerder reageerde de Tweede Kamer al boos omdat het er op lijkt dat het ministerie van EZ zijn bewindsman niet heeft kunnen behoeden voor een debâcle. Diverse fracties van politieke partijen zijn zeer bezorgd over behoud van derogatie voor Nederland. Ze vroegen Van Dam met een scenario te komen als Nederland de derogatie verliest. Hij heeft steeds gezegd dat dit niet aan de orde is, omdat hij er vanuit ging dat de derogatie behouden kan blijven.
Na gisteren gaat een nieuwe fase van verantwoording van Van Dam en zijn ministerie in voor zijn manier van aanpak van het melkveedossier. Het verlies van een belangrijk deel van de koeienveestapel in Nederland zal ingrijpende consequenties hebben voor boeren en zuivelwerkers.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het gaat wel heel langzaam, 1 mm per jaar staat me bij (lijkt erg weinig, maar per eeuw toch alweer 10 cm!). De aangroei gaat in ieder geval stukken trager dan de afbraak bij drainage! Want onze polders zijn in 5 eeuwen wel wat meer dan 50 cm ingeklonken.
Klopt, vastlegging krijg je pas als je stopt met landbouw en er weer moeras van maakt waar veenvorming = CO2 opslag kan plaatsvinden.
Helemaal eens Wouter,
maar die opslag van CO2 kon dus netto opgeteld van alle graslanden (tijdelijk of blijvend) wel is tegen gaan vallen...
Op foodlog is daar al eerder aandacht voor gevraagd
En de zin uit deze blog van de YFM site is suggestief. Veen grond zakt enkel als je het bewerkt?
Met deze manier van werken proberen wij het grasland zo min mogelijk te verstoren. Bij het verstoren van de bodem, komt er zoals gezegd lucht bij het veen, waardoor het gaat verzakken.
Hopelijk volgen zulke blogs niet meer met een 'boer' als directeur bij YFM.
zodra je aan drooglegging doet bij veen heb je te maken met lucht dat bij veen komt. of dat nou 10cm is of 100cm drooglegging met of zonder onderwaterdrainage maakt enkel verschil voor afbraaksnelheid. Het woord vastlegging komt gewoon niet (meer) voor.
Jeroen, zonder gras mineraliseert veengrond nog veel sneller.
En met gras is van belang hoe diep je ontwatert: hoe dieper, hoe sneller de mineralisatie. Ook met onderwaterdrainage kun je het proces vertragen.
Niet alle grasland is op veengrond Jeroen, gras doet op zand en klei wonderen na snijmais of aardappel, Wouter's aanvulling dus waar het veengrond betreft, en de Vlist ligt idd ook op klinkende veengrond, het stikt er nu van de smienten en de kieviten, dus behalve melk en kaas (de beste van Nederland, bij boerderij van Eijk), is er van alles te beleven, je zou Maarten van Rossem (als de volkomen onafhankelijke buitenstaander) daar eens moeten neerzetten om het voor de gewone TV-kijker allemaal uit de doeken te doen.