In België maakt Phenix zijn opwachting. Dat is een van oorsprong Franse anti-voedselverspillingsapp, met al 10.000 partners en 2 miljoen gebruikers in Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland.

Too Good To Go, de bekende op social entrepreneurship gebaseerde Europese anti-voedselverspillingsapp kan zijn borst natmaken. Phenix wil dit jaar 1.000 Belgische partners vinden en daarmee samen de verspilling van 150.000 maaltijden voorkomen.

Weer een manier dus om de voedselverspilling in België te verminderen. Per jaar verspillen Belgen bijna 241.000 ton voedsel, ongeveer 37 kilo per hoofd van de bevolking (in Nederland is het iets minder: 34,4 kilo per hoofd van de bevolking). Recent nog trok de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits €20 miljoen uit voor onderzoek naar upcyclen van biomassa en thuiskringlopen. In 2025 moet het Belgische voedselverlies 30% minder zijn.

Dat levert verrassende initiatieven op. Van de samenwerking tussen fooddelivery service HelloFresh en FoodWIN tot de ‘deelfrigo’ in Brugge. Het laatstgenoemde initiatief is een soort hyperlokale voedselbank in de vorm van een ijskast waar buurtbewoners hun voedseloverschotten kunnen droppen. Minder bedeelden mogen die komen ophalen om er thuis mee te koken. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over bederf en voedselvergiftiging. Een vrijwilliger controleert de voedselkwaliteit van de restjes in de ijskast.
Reageer
  • Deel
Druk af