Topwijnen brengen maanden tot jaren door in eikenhouten vaten om hun smaak tot volle wasdom te laten komen. De makers van de Oak Bottle zeggen dat hun houten flesje dat delicate rijpingsproces in slechts 24 uur repliceert. Je hoeft hierdoor niet meer veel geld uit te geven voor een wijn met nobele houtrijping.

Voor elk wat wils
De Oak Bottle is gemaakt van duurzaam Amerikaans eiken en aan de binnenkant 'getoast', zoals branden in vakjargon heet.

Om je eenvoudige wijn te rijpen moet je de fles eerst 24 uur met water gevuld laten 'inweken'. Dan giet je er de wijn in over en wacht 24 tot 72 uur. De wijn neemt dan de smaak over van het ‘vat’. Naast 'gewoon' eiken kun je kiezen voor speciale smaken, zoals eik-met-kersen-tonen, chocolade, vanille, koffie en rook.

We zeggen niet dat de Oak Bottle wijn uit een pak omtovert tot een wijn van £ 50. Het maakt een gemiddelde wijn veel beter en minder beledigend voor je smaakpapillen
Joel Paglione, bedenker van de Oak Bottle en kind van een wijnmakersfamilie, werkte drie jaar aan het perfectioneren van zijn ontwerp. Paglione zegt in de Daily Mail: “Het gaat om de perfecte interactie tussen de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is die de drank kan ‘ademen’ en het perfecte oppervlak aan eiken dat in contact staat met de drank.”

Geschikt voor 50 keer hergebruik
Populaire wijnen voor houtrijping zijn Chardonnay, Cabernet en Merlot. Paglione meldt dat de Oak Bottle ook uitermate geschikt is voor whisky, bourbon en brandy. Hij zegt: “Hiermee kunnen mensen die zich een 20 jaar oude whisky of een tienjarige topwijn niet kunnen veroorloven toch genieten, maar op een snellere en goedkopere manier.” Wel zet Paglione een kanttekening: “We zeggen niet dat de Oak Bottle wijn uit een pak omtovert tot een wijn van £ 50. Het maakt een gemiddelde wijn veel beter en minder beledigend voor je smaakpapillen.”

Een Oak Bottle is te koop vanaf $80, omgerekend ongeveer 73 euro. Het is dus wel even een investering. Daar staat tegenover dat de Oak Bottle herbruikbaar is, tot zeker 50 keer. En neemt de werking af, dan kun je je wijn altijd nog langer laten infuseren.

Het hergebruik is een belangrijk verschil met de Whiskey Elements, de eikenhouten 'stokjes' waarmee je in ijltempo een fles whiskybocht kunt opkalefateren. Die zijn echter slechts geschikt voor eenmalig gebruik.

Fotocredits: Oak Bottle
Dit artikel afdrukken