Dat adviseren onderzoekers van het King’s College London in een studie gepubliceerd in de British Journal of Ophthalmology. Voor de studie gebruikten onderzoekers gegevens van een eerdere ontwikkelingsstudie bij tweelingen onder 1.077 mensen in Engeland en Wales.

Het Britse onderzoek suggereert dat niet alleen genetische, maar ook omgevingsfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van bijziendheid. Kinderen die veel tijd buiten doorbrengen hebben een lagere kans op myopie, mogelijk doordat ze meer in de verte kijken of doordat ze meer aan daglicht blootgesteld worden. Kinderen die in de zomer geboren zijn, zouden 2 keer zoveel kans hebben op myopie. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ze op jongere leeftijd naar school gaan, omdat het schooljaar in september begint. Ook een hoogopgeleide moeder speelt een rol.

Vermoedelijk is schermtijd ook een belangrijke oorzaak. Toch kunnen de Britse onderzoekers dat nog niet met zekerheid zeggen, schrijft the Guardian, omdat ten tijde van het onderzoek kinderen nog niet zo lang achter een mobieltje zaten als nu.

Dat bijziendheid onder (ook Nederlandse) kinderen een groeiend probleem is, is al langer bekend. Eerder kwam oogheelkundige Caroline Klaver met richtlijnen om kinderen voor bijziendheid te behoeden.

Jan Plas attendeerde ons op dit Australische filmpje:



Dit artikel afdrukken