De ‘Punchy Jerk Rice’, een onlangs door Jamie Oliver op de markt gebrachte magnetronmaaltijd met rijst, is een 'recipe for disaster', aldus The Guardian.

Jerk is een Jamaicaans traditioneel kruidenmengel voor te barbecueën vlees met als belangrijkste ingrediënten piment, allspice, en Scotch Bonnet pepers. Die zijn echter ver te zoeken in Jamies versie.

De Britse Labour-politicus Dawn Butler bond de kat de bel aan met een tweet: “Jamie Oliver, (…) Jouw Jerk rijst is niet in orde. Deze culturele toe-eigening uit Jamaica moet stoppen.” Dat lokte veel reacties uit en het relletje haalde alle media, tot de nationale televisie aan toe. Medestanders van Butler keurden het af dat de toch al niet onbemiddelde tv-kok geld zou verdienen over de rug van de Jamaicaanse etnische cultuur met een verre van authentiek recept. Anderen relativeerden de ophef met opmerkingen als: “Wat zou er gebeuren als ze erachter komen dat Jamie niet Italiaans is?”

Al eerder vielen West-Afrikanen over Jamies Jollof-rijst. Ook van dat traditionele recept liet de populaire kok niets over. Spaanse paella-puristen veroordeelden hem voor 'heiligschennis' met hun traditionele gerecht. Jamie Oliver hield zich de afgelopen dagen stil. In een tweet noemt hij de hele ophef 'maf'. Volgens hem wilde hij met de naam voor het rijstgerecht alleen maar duidelijk maken waar hij zijn inspiratie vandaan haalde.


Dit artikel afdrukken