Ondervoeding bij ouderen is een reëel probleem. Bijna de helft van alle Europese ouderen heeft een verhoogd risico op ondervoeding. Dat blijkt uit de systematische review en meta-analyse van het MaNuEL consorticum naar de prevalentie en het risico op ondervoeding bij Europese 65-plussers in 7 landen. Herkennen, (preventief) behandelen en vergoeden van ondervoeding loopt in verschillende Europese landen nogal uiteen.
Circa 5 tot 10% van de thuiswonende ouderen is daadwerkelijk ondervoed. Bij thuiswonende 65-plussers is ondervoeding vaak een ‘onzichtbaar probleem’. Ouderen eten minder door een verminderde eetlust of omdat ze niet meer goed kunnen eten door een onderliggende ziekte. Chronisch zieke ouderen kunnen daarnaast problemen hebben bij het verteren van voedsel of het opnemen van voedingsstoffen.
Om zorgprofessionals te trainen in het tijdig onderkennen van ondervoeding ontwikkelden de onderzoekers het DoMAP-model (Determinants of Malnutrition in Aged Persons). Met dit model geeft inzicht in de verschillende mechanismen die rondom ondervoeding een rol spelen, schrijft Nieuws voor Diëtisten.
Daarnaast maakten de onderzoekers een top-5 van goede screeningsinstrumenten; hulpmiddelen die een indicatie geven voor het risico op ondervoeding en die zelfs door professionals zonder veel voedingskennis te gebruiken zijn. Voor thuiswonende ouderen is de DETERMINE het meest geschikt. In Nederland raadt de Stuurgroep Ondervoeding de SNAQ65+-vragenlijst aan.
Gezondheidsnet - Ondervoeding bij ouderen niet altijd herkend
Circa 5 tot 10% van de thuiswonende ouderen is daadwerkelijk ondervoed. Bij thuiswonende 65-plussers is ondervoeding vaak een ‘onzichtbaar probleem’. Ouderen eten minder door een verminderde eetlust of omdat ze niet meer goed kunnen eten door een onderliggende ziekte. Chronisch zieke ouderen kunnen daarnaast problemen hebben bij het verteren van voedsel of het opnemen van voedingsstoffen.
Om zorgprofessionals te trainen in het tijdig onderkennen van ondervoeding ontwikkelden de onderzoekers het DoMAP-model (Determinants of Malnutrition in Aged Persons). Met dit model geeft inzicht in de verschillende mechanismen die rondom ondervoeding een rol spelen, schrijft Nieuws voor Diëtisten.
Daarnaast maakten de onderzoekers een top-5 van goede screeningsinstrumenten; hulpmiddelen die een indicatie geven voor het risico op ondervoeding en die zelfs door professionals zonder veel voedingskennis te gebruiken zijn. Voor thuiswonende ouderen is de DETERMINE het meest geschikt. In Nederland raadt de Stuurgroep Ondervoeding de SNAQ65+-vragenlijst aan.
@3Theo Jonkhart : het verhaal bij mijn tante b4egon met "onzichtbare" ondervoeding en eindigde .. in o.a. mijn ogen.. met zichzelf doodhongeren.
Vraag dus: hoe diagnosticeren we de start en.. kunnen succesvol ingrijpen ? Ik dacht, dat hiertoe dit stuk een aanzet gaf.
Arnold, 'we'. Wie zijn 'we'? We als samenleving is daar helemaal niet in geïnteresseerd vertelden me deze week twee hoogleraren van de WUR in koor.
Als je in plaats van 'we' 'je' zegt, komt het dichterbij, hoef je niet iedereen te redden en kun je juist als ondernemer veel verdienen en een specifieke groep mensen van dienst zijn.
Theo #3 Hoe doorbreken we deze impasse, ja kan er niets aan doen ben een ondernemer een welwillende voedselproducent.
Zie mogelijkheden om ongelooflijk veel voor de consument te kunnen betekenen, laat het hier even bij deze vraag, en hoop op actie en in eerste instantie op reactie ten faveure van de burger en de samenleving.
Dan was tante niet ‘onzichtbaar’ maar duidelijk zichtbaar ondervoed Harry. Ook dat komt helaas ongetwijfeld voor. Maar dit is een deel van het ondervoedings probleem.
Dat nagenoeg alle landbouwproducten al 90 jaar een afname aan essentiële micronutriënten laat zien wordt in dit land van WUR officieel nooit genoemd. Soms: maar dan altijd als zijnde ‘er is niets aan de hand’.
Ministerie, Gezondheidsraad, haar zo ‘eerlijk-over-eten’ VC en ook hun gezondheidssaboterende slaaf de Consumentenbond zwijgen als het graf over deze voor hen onwelgevallige waarheid. Ja, ALS het al zo zou zijn, nou ja, eh..., danne..., ‘dan zijn het hooguit bejaarden, kleine kinderen en zieken.’ Afwisselend eten doen ze dan niet. Want als je dat doet, nou dan moet je eens zien.
Dat de hele populatie er net zo voor staat daar hebben ze het liever ook niet over. Waarom niet? Om onzekerheid/angst/paniek/vragen bij de bevolking te vermijden en vooral om de agri-miljarden industrie te beschermen. Die ‘sector’ met uitsluitend de focus op groei, pestcontrole, klimaat aanpassing, en de gerichtheid op het fysiek voorkomen van fruit en groenten. Het formaat, kleur, glans en vorm. Inplaats van op bodemkwaliteit en nutriënten.
Die sector die – verblind door winst – mega-hoeveelheden CO2 de kassen in pompt waardoor de gewassen nog sneller en nog groter groeien dan ooit. Dat in diezelfde gewassen de voedingsstoffen, eiwitten en aminozuren dramatisch afnemen en de koolhydraten navenant stijgen: daar zeuren die boeren niet over. Als ‘de russen’ hun waren niet meer lusten zeuren ze wel om het hardst. Maar dat gesnotter is intussen verstomd omdat via slinkse constructies die exportdraad weer loopt als een tierelier. Iedereen weet het, iedereen doet of ie gek is.
Oh ja: met het vlees is het net zo droevig gesteld. Omdat het vee niet of nauwelijks meer buiten op het land komt en op een onnatuurlijk sneldieet is gezet dat niet bij het dier past is het daar ook flink mis met de samenstelling en hoeveelheden der nutriënten.
_______________________________________________________________________
Deze conclusies uit een groot onderzoek in 1998 (!) in dit land spreken boekdelen. Ze hebben aan actualiteit niets ingeboet. Er is door de verantwoordelijken niet of slechts schouderophalend op gereageerd. Zo hoort het ook als je niets hebt te bieden en geen paniek in de tent wil.
‘Zelfs een EVENWICHTIGE voeding bevat ONVOLDOENDE vitamines, mineralen en spoorelementen: vitamine A, selenium en koper komen als tekort bij de GEHELE bevolking voor. Bij diverse bevolkingsgroepen, waaronder de twee kwantitatief grootste groepen (m/v 22-50 jaar), komen verder nog tekorten voor aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Voorts brengt de berekeningsuitkomst marginale innamen van de vitaminen B1 en B2 aan het licht.
Er zijn aanwijzingen dat het aantal mensen dat daadwerkelijk eet volgens de richtlijnen van het VC derhalve daadwerkelijk ‘evenwichtig’ eet, uiterst klein is. Dus met de inname van micro-voedingsstoffen door praktisch de gehele bevolking is het aanzienlijk slechter gesteld dan bij gebruik van ‘evenwichtige’ voeding. Het is dan ook niet voor bestrijding vatbaar dat bij praktisch de gehele bevolking multiple deficiënties aan micro-voedingsstoffen bestaan.
Bij de vaststelling van de voedingsnormen is ten onrechte geen rekening gehouden met allerlei omstandigheden die de behoefte aan noodzakelijke micro-voedingsstoffen bij de bevolking verhogen. Indien ook deze negatieve factor wordt meegenomen, kan slechts worden geconcludeerd tot het bestaan van ernstige, multiple tekorten op micro niveau bij de GEHELE bevolking.’
Wat is dit weer een niets zeggend onderzoek dat ons weer op het verkeerde been zet.
Om mijn stelling krach bij te zetten een passage uit een wetenschappelijk onderzoek Minnesota.
Het voedsel dat we eten geeft ons lichaam de "informatie" en materialen die ze nodig heeft om goed te functioneren.
Als ons lichaam niet de juiste informatie krijgt, ontregelen metabolische processen en daalt onze gezondheid.
Als we te veel eten, of voedsel dat ons lichaam de verkeerde instructies geeft, kunnen we overgewicht, ondervoed, en een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziekten en aandoeningen, krijgen. zoals artritis , diabetes, hart en vaatziekten, en kankers enz.
De juiste voedingsstoffen moeten in ons voedsel aanwezig zijn om de cellen in ons lichaam de noodzakelijke functies te laten vervullen.
"Nutriënten zijn de voedende stoffen in levensmiddelen die essentieel zijn voor de groei, ontwikkeling en onderhoud van lichaamsfuncties. Wezenlijke betekenis dat als een voedingsstof ontbreekt, aspecten van de functie en dus volksgezondheid daling plaatsvind. Wanneer voedingsstoffen niet regelmatig aan de nutriënt behoeften gedicteerd door de cel activiteit voldoet, gaan de metabole processen vertragen of zelfs stoppen. "
Met andere woorden, voedingsstoffen geven ons lichaam instructies over hoe te functioneren. In die zin kan voedsel worden beschouwd als een bron van "informatie" voor het lichaam
Denken over voedsel, op deze manier, geeft ons zicht op voeding die verder gaat dan calorieën of gram, goed voedsel of slecht voedsel.
In plaats van het bekijken als voeding de vijand, moeten we voedsel als een manier om de gezondheid te creëren en het verminderen van ziekte door het lichaam te helpen het handhaven van functies bekijken.
• 85% van hetgeen ons overkomt is voedsel gerelateerd.
En het ontoereikende voedsel dat we eten is een belangrijke factor in dat disfunctioneren, deels omdat onze voeding niet over de noodzakelijke balans aan voedingsstoffen bezitten.
Tot zover het citaat.
Waar blijft de redenering in dit kader van 5 tot 10% onzichtbaar ondervoed, of is de rest zichtbaar en worden ze onderkend? Als het wordt onderkend waarom wordt dat dan niet gecommuniceerd dan kunnen we tenminste aan preventie gaan doen. Of komt dan hun verdienmodel in gevaar?