Het was dit weekend alle hens aan dek in Duitsland nadat ten zuidwesten van Berlijn een kadaver van een wild zwijn werd ontdekt. Uit eerste onderzoek leek het om een geval van de Afrikaanse varkenspest (AVP) te gaan.

Het zou het eerste geval van AVP buiten de 4 tot nu toe vastgestelde kerngebieden zijn. Een fikse tegenvaller voor het Brandenburgse AVP-crisisteam dat sinds de ontdekking van de eerste Duitse AVP-besmetting alles in het werk gesteld heeft om de besmettingshaarden in te perken. Tot 8 januari was het aantal met AVP besmette zwijnen opgelopen tot 480. Het team stond dan ook meteen paraat om een nieuwe kern- en bufferzone in te stellen en een tijdelijke omheining aan te brengen.

Varkenshouders werden alvast opgeroepen om nogmaals goed naar alle biosecurity-maatregelen te kijken en te vermijden dat er contact mogelijk is tussen wilde zwijnen en varkens. Ook de bevolking werd er nogmaals op gewezen geen etensresten - vooral niet met vleeswaren - in de natuur achter te laten of weg te gooien, geen wilde zwijnen te voeren en geen vlees of vleeswaren mee te nemen uit landen waar AVP heerst bij gehouden varkens, aldus Nieuwe Oogst.

Maar een dag later kon iedereen opgelucht adem halen. Onderzoek door het Friedrich-Loeffler Institut (FLI) bracht op het Berlijnse kadaver geen AVP aan het licht. Anna Heyer-Stuffer, hoofd van het AVP-crisisteam, reageert verheugd en bedankt in een persbericht met name de steden Berlijn en Postdam voor hun snelle en voortvarende optreden mocht er wel sprake zijn geweest van AVP, schrijft Nieuwe Oogst.
Nieuwe Oogst - Varkenspest Berlijn blijkt vals alarm
  • Deel
Druk af