Soufian Akir presenteerde zich met steun van Young&United als vakkenvuller bij AH. Hij verdient een half loon, vindt hij. Jonge vakkenvullers worden uitgebuit door zakkenvullers, impliceerde hij. Die worden sprak hij echter niet uit. Rustig, beheerst en met veel gevoel voor effect sprak hij Ahold CEO Dick Boer toe. "Ik had dus ergens in de 19e eeuw, ruim vóórdat ons land een Koninkrijk werd, moeten beginnen met werken. En dan nog zou ik tot ruim boven mijn 100e bij uw prachtige bedrijf fulltime moeten werken om uw salaris over 2013 te verdienen."

Applaus van aandeelhouders
De knap door Young&United geregisseerde actie wordt door de organisatie als volgt beschreven: de uitsmijter van Soefians speech kwam aan het einde toen hij zich nog uitkleedde: “Meneer Boer, wij voelen ons uitgekleed. We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik voor 5 euro 96 per uur maar voor de helft betalen. En meneer Boer, dat ziet er dus zo uit. Dat kan natuurlijk niet, daarom meneer Boer, betaal ons vanaf nu een heel loon." Het tafereel leidde tot veel hilariteit in de zaal. De regie knipte snel weg. Maar het punt was gemaakt. Soufian kreeg als enige vragensteller applaus. En na zijn speech ontstond meer discussie over de salarissen bij Ahold en Albert Heijn.Het punt is niet alleen gemaakt maar ook gevoeld door de aandeelhouders
Bekijk het filmpje. President-commissaris Jan Hommen schuift wat ongemakkelijk op zijn stoel als hij zich realiseert wie Soefian is. De zaal moet lachen en komt met een waarderend applaus. Dick Boer reageert beheerst en zegt dat het onderwerp op de agenda van de CAO-onderhandelingen hoort. Dat is uiteraard correct, maar het punt is niet alleen gemaakt maar ook gevoeld door de aandeelhouders.

Actie van de FNV
De actie past in het protest tegen het loonbeleid aan de onderkant van de banenmarkt in de detailhandel en horeca zoals dat recent door de FNV en het door FNV georganiseerde samenwerkingsverband Young&United werd geagendeerd.

Fotocredits: screenshot, Young&United
Dit artikel afdrukken