Nederlandse kinderen eten te weinig groente en fruit. Waarom is dat eigenlijk zorgelijk, en waarom moeten we zo veel moeite doen om kinderen wel aan de groente en het fruit te krijgen?
Dat legt de Rotterdamse kinderarts Koen Joosten (Sophia Kinderziekenhuis) uit in een video die vandaag gelanceerd werd door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het is een kwestie van voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor de snelle groei die vanaf de conceptie en in de eerste 4 levensjaren plaatsvindt en die de basis legt voor de latere ontwikkeling tot volwassene. Joosten legt in eenvoudige taal uit wat de wetenschappelijke inzichten zijn, welke problemen zich kunnen voordoen (zoals onder- maar ook overvoeding) en hoe je kinderen - wetenschappelijk bewezen - kunt stimuleren méér groente en fruit te eten (door stug door te zetten met het aanbieden van groente, tot 20 keer aan toe).
Een belangrijke rol is weggelegd voor de moeders. Zij kunnen al tijdens de zwangerschap met een gevarieerd groenteneetpatroon hun baby voorbereiden op de smaken van groente en fruit. Maar ook voor vaders is een rol weggelegd, benadrukt Joosten in de laatste minuten. "Vaders, doe vooral mee!" zegt hij terwijl hij enthousiast met een winterpeen zwaait, "ga voor kleur en zorg dat dat bord er vooral fantastisch uitziet".
Dat legt de Rotterdamse kinderarts Koen Joosten (Sophia Kinderziekenhuis) uit in een video die vandaag gelanceerd werd door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het is een kwestie van voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor de snelle groei die vanaf de conceptie en in de eerste 4 levensjaren plaatsvindt en die de basis legt voor de latere ontwikkeling tot volwassene. Joosten legt in eenvoudige taal uit wat de wetenschappelijke inzichten zijn, welke problemen zich kunnen voordoen (zoals onder- maar ook overvoeding) en hoe je kinderen - wetenschappelijk bewezen - kunt stimuleren méér groente en fruit te eten (door stug door te zetten met het aanbieden van groente, tot 20 keer aan toe).
Een belangrijke rol is weggelegd voor de moeders. Zij kunnen al tijdens de zwangerschap met een gevarieerd groenteneetpatroon hun baby voorbereiden op de smaken van groente en fruit. Maar ook voor vaders is een rol weggelegd, benadrukt Joosten in de laatste minuten. "Vaders, doe vooral mee!" zegt hij terwijl hij enthousiast met een winterpeen zwaait, "ga voor kleur en zorg dat dat bord er vooral fantastisch uitziet".
Prachtig verhaal van bijna professor Joosten. De eerste 1000 dagen. Rotterdamse oplossing als paps en mams moeilijk zwanger geraken, krijgen ze een tas met groenten mee. Werkt meestal beter dan medicatie.
Wat ik zo stuitend vind is dat al deze kennis al jaren bekend is en dat wij met onze ‘kenniseconomie’ er nog eens tientallen jaren over doen om het te implementeren. We JOGGen van convenant naar convenant. De voedingsindustrieën met buiten EEG geplaatste hoofdkantoren praten volop mee aan tafel. De winst wordt geëxporteerd en VWS blijft met de inmiddels onbetaalbare kosten zitten.
De boodschap van Koen Joosten is zo simpel, de door lifestyle veroorzaakte problemen moet je met lifestyle oplossen. En dat is naast bewegen, eten waarvoor je lichaam gemaakt is. En niet wat er in de middenpaden van de supermarkt wordt gepromoot.
Vierhonderd gram groenten per dag is het advies van de WHO. Dit krijg je niet weg met een avondmaal. De groentenlunch moet in de hoofdrol. We zijn een van de weinige westerse landen zonder schoollunch. En mijn stokpaardje blijft, waarom belast je een gezonde gratis lunch.
Als 'paps moeilijk zwanger geraakt', dan helpen groenten niet. Medicatie ook niet, overigens. Lesje biologie misschien wel (om realistischer verwachtingspatroon te bekomen).
‘Groenten en fruit beschikken niet over magische eigenschappen’ zegt een voedingsprofessor zelf.
Vijf tegen vier. Rob Baan heeft gelijk.
Niemand? Nou vooruit dan: 'Moeders, ga voor de peen van vader!'
#1 400 gram groente per dag? Een paar jaar geleden was het 200 gram per dag, toen 250 gram, nu alweer een verdubbeling! Volgens mij is dat inclusief fruit.