Nederlandse kinderen eten te weinig groente en fruit. Waarom is dat eigenlijk zorgelijk, en waarom moeten we zo veel moeite doen om kinderen wel aan de groente en het fruit te krijgen?

Dat legt de Rotterdamse kinderarts Koen Joosten (Sophia Kinderziekenhuis) uit in een video die vandaag gelanceerd werd door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het is een kwestie van voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor de snelle groei die vanaf de conceptie en in de eerste 4 levensjaren plaatsvindt en die de basis legt voor de latere ontwikkeling tot volwassene. Joosten legt in eenvoudige taal uit wat de wetenschappelijke inzichten zijn, welke problemen zich kunnen voordoen (zoals onder- maar ook overvoeding) en hoe je kinderen - wetenschappelijk bewezen - kunt stimuleren méér groente en fruit te eten (door stug door te zetten met het aanbieden van groente, tot 20 keer aan toe).

Een belangrijke rol is weggelegd voor de moeders. Zij kunnen al tijdens de zwangerschap met een gevarieerd groenteneetpatroon hun baby voorbereiden op de smaken van groente en fruit. Maar ook voor vaders is een rol weggelegd, benadrukt Joosten in de laatste minuten. "Vaders, doe vooral mee!" zegt hij terwijl hij enthousiast met een winterpeen zwaait, "ga voor kleur en zorg dat dat bord er vooral fantastisch uitziet".

AGF - Lancering video: waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?
Reageer
  • Deel
Druk af