We waarschuwen alvast: de kop is tendentieus, maar volstrekt waar. Upworthy.com brengt een prachtige infographic over de gevaren van en mythes rond vaccins en autisme bij kinderen. De titel luidt: 'Het kostte 25.782.500 onderzoeken bij kinderen om de schade die 1 dokter veroorzaakte ongedaan te maken'.

Het gaat over de onrust die dr. Andrew Wakefield veroorzaakte toen hij in 1998 in The Lancet onthulde dat hij een verband had ontdekt tussen autisme en vaccinaties. Na jaren - waarin andere wetenschappers zijn resultaten probeerden te repliceren en miljoenen werden uitgegeven aan verdere onderzoeken - werd ontdekt dat Wakefield de boel uit zijn duim had gezogen. The Lancet publiceerde een publieke verontschuldiging.

Maar het kwaad was geschied: ouders maakten zich ongerust en weigerden ook andere vaccinaties. Met als gevolg dat ziekten als mazelen en kinkhoest de afgelopen jaren opnieuw de kop op steken. De infographic (open het bronartikel) zet de feiten, en voordelen, van vaccinaties nog eens onontkoombaar op een rijtje.

Wetenschappelijke ijdelheid zorgde voor grote maatschappelijke kosten.
Dit artikel afdrukken