Foodlog-commentator en auteur Dennis Zeilstra houdt zich al sinds het begin van de corona-uitbraak bezig met de corona-besmettingscijfers. Recent bracht hij het effect van vaccinaties tegen de overdracht van het virus in kaart op basis van gegevens uit Israël, het vroegst, best en snelst gevaccineerde land ter wereld

Uit de analyse blijkt volgens Zeilstra dat volledig gevaccineerde personen in Israël in de door de Delta-variant van het SARS CoV-2 virus gedomineerde periode even vatbaar zijn voor infectie als niet-gevaccineerde personen. Daaruit concludeert hij dat het weinig zinvol is om alleen ongevaccineerden te testen met als doel het voorkomen van infecties. Omdat zowel gevaccineerden als ongevaccineerden het virus verspreiden, ziet hij in de data geen reden om ongevaccineerden uit te sluiten van onder meer horeca-, theater- en filmbezoek met als doel verspreiding van infecties met SARS-CoV-2 tegen te gaan.

Wel ziet hij een eerste positief effect van een derde vaccinatie. De effectiviteit daarvan ter voorkoming van infecties te voorkomen lijkt aantoonbaar "hoewel er geen langetermijngegevens beschikbaar zijn die conclusies over de duur van dit effect mogelijk maken."

Zeilstra concludeert voorts dat zijn analyses de zin van vaccinatie bevestigen. Ook onder de Delta-variant blijkt vaccinatie een goede bescherming te blijven bieden tegen ziekenhuisopnames en overlijden. Daarmee zou het vol lopen van de IC's en het blokkeren van ziekenhuizen voor andere patiënten tot het verleden kunnen behoren. Of dat ook onder andere varianten zal blijven gelden en of het effect duurzaam is, valt uiteraard niet te voorspellen.

Mona Keijzer
Na de naar buiten gekomen onenigheid over de corona-maatregelen en het CTB (coronatoegangsbewijs) rond het gedwongen ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer uit het kabinet, komt de analyse onbedoeld op een goed gemikt moment naar buiten. De analyse van Zeilstra geeft Keijzer gelijk waar ze het CTB met haar 'een trap na' uitspraak in De Telegraaf als zinloos complicerend kenschetst voor de economie en voor de leefstijl zoals mensen die willen.

Zeilstra liet de redactie weten dat zijn analyse zelfs door preprintbladen (zonder peer review) een aantal malen werd geweigerd. Vermoedelijk vanwege zelfcensuur omdat de politieke en maatschappelijke verdeeldheid over de omgang met het SARS CoV-2 virus zijn weerslag heeft op wat media als correct toegepaste persvrijheid beschouwen.

Reageer
  • Deel
Druk af