Op de televisie besteedde nog niet zo lang geleden Dokters van Morgen aandacht aan de fagentherapie als oplossing voor chronische infecties en antibioticaresistentie. In Georgië zou de therapie al tientallen jaren succesvol toegepast worden.
Ik heb gehoord dat mensen met een paar duizend euro in de auto richting Tbilisi stappenDe uitzending leidde tot Kamervragen en een petitie. Het UMC Utrecht wil weten hoe werkzaam de bacteriofaagtherapie nu eigenlijk is. In het NPO1-programma Nieuws en Co vertelt arts-microbioloog Marc Bonten dat het onderzoek tot nu toe nog niet hoog op de prioriteitenlijst stond. "Maar als je ziet wat er nu in de maatschappij speelt, en welke vragen er leven, dan is het aan de academici om daarop een goed antwoord te geven. We zijn nu volop met de voorbereidingen bezig. We hopen in het eerste kwartaal van 2018 met de eerste experimenten te beginnen. Voorwaarde is wel dat de Medisch Ethische Toetsingscommissie met het onderzoek instemt." Patiënten kunnen zich dan ook nog niet aanmelden.
Bonten erkent dat er in medische kringen in Nederland "veel scepsis" is over de behandeling, zegt hij op de NOS. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat er nauwelijks wetenschappelijke onderzoeken of gegevens over zijn. "Het enige wat we op dit moment weten, is dat faagtherapie op een heel oppervlakkige manier met een zalfje of drankje toe te passen is. En ook bij patiënten die dat zalfje niet krijgen, zien we dat ze op een gegeven moment soms toch opknappen. Je weet dus heel vaak niet of de faagtherapie de oorzaak is geweest van dat herstel." Ook is nog niet bekend hoe het lichaam reageert op directe toediening en of er al dan niet ernstige bijwerkingen zullen optreden.
Volgens Bonten "wordt af en toe een volslagen irreëel beeld neergezet van de effectiviteit van faagtherapie". Dat heeft volgens hem zorgwekkende gevolgen: "Mensen hebben de indruk gekregen dat bij een ernstige infectie faagtherapie de oplossing is. Ik heb gehoord dat mensen met een paar duizend euro in de auto richting Tbilisi stappen."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#19 en #23, niet alleen de Fagen maar ook veel sporenelementen, mineralen en vitamines (D bijvoorbeeld), ontberen we vaak gedurende zeer lange tijd of tijdens de groei. Statistische gegevens tonen al heel lang de verschillen in het voorkomen van degeneratieverschijnselen bij verschillende bevolkingsgroepen, geografische gebieden, klimaten en culturen aan. Maar preventief is iets waar we liever niet aan willen. We denken nog te veel aan het doen van concessies. Het begint al direct na de geboorte met moedermelk en veel daglicht, eigenlijk al veel eerder: de vader en moeder.
Gelukkig staat de wereld niet stil:
- Nieuw licht op Vitamine D en chronische ziekten (Gert Schuitemaker), met dank aan Huib Stam
- Dr. Michael Nehls: Alzheimer ist heilbar interview op de SWR.
- Essen gegen das Vergessen (Prof. Dr. Jürgen Vormann, Ernährungswissenschaftler)
- Eat Right for Your Sight (American Macular Degeneration Foundation)
Heden een bericht geplaatst op ReportersOnline over de huidige situatie rond de bacteriofaag:
https://reportersonline.nl/het-begint-met-een-b-en-het-een-hype/
Tedje #22, ik kan me voorstellen dat het zoeken naar en kweken van fagen een heel ander spelletje is dan het ontwikkelen van medicijnen. Dat zou een reden kunnen zijn waarom grote farmabedrijven er niet aan beginnen. Schoenmaker blijf bij je leest, zoiets.
Dennis Zeilstra #19 : "Daarnaast een speculatie: Zou het kunnen dat industriële rafinage- en bereidingsprocessen een enorme impact hebben ........" .
Die enorme impact, daar zijn velen het over eens. De mechanismen, daar wordt nogal over gespeculeerd.
Bewerkt voedsel stimuleert blijkbaar bepaalde verkeerde bacteriën in het voedsel zelf en in je ingewanden. Dat betreft ook bacteriën die betrokken zijn bij chronische ziekten. De laatste tijd verschijnen steeds meer onderzoeken die chronische ziekten linken aan bacteriën. Denk aan hart-en vaatziekten, diabetes, Alzheimer.
Onderzoek van de Universiteit van Leicester vond dat "PAMPS" (Pathogen Associated Molecular Patterns) de gezondheid nadelig beïnvloeden. Het gaat hier om stoffen die geproduceerd worden door bacteriën. Die stoffen vind je niet of nauwelijks in vers en onbewerkt voedsel. PAMPS ontstaan door en tijdens het bewerken van voedsel. Er is al verschil gevonden tussen verse groente en groente die een dag tevoren al gesneden was. Idem bij fruit en vlees. PAMPS worden gevonden in o.a. worst, gehakt, chocolade, kant-en-klaar maaltijden, kaas. Alles wat je bewerkt, moet je eigenlijk zo snel mogelijk opeten, koel bewaren helpt niet. Een voedingspatroon laag in PAMPS bleek aantoonbaar gezonder dan een voedingspatroon hoog in PAMPS.
Fagen zijn verbonden aan bacteriën. Wellicht zouden voedselproducenten meer gericht fagen kunnen inzetten om de gevolgen van PAMPS te verminderen.
Je kunt ook zelf meer prioriteit geven aan vers voedsel, zoveel mogelijk onbewerkt.
#10 en #18 Henric, natuurlijk is er ook geld te verdienen met patentloze middelen (er worden ook kruiden verkocht en idd hommels); maar ik denk toch veel minder of minder gemakkelijk ; waarom laat de grote farma-industrie ondanks het mooie rapport dat ik citeerde de fagen (en de kruiden) anders maar zitten? Misschien weet jij dat wel?