Zie de Update onderaan de tekst: media begrepen gisteren de boodschap van Urgenda onvoldoende, daarom legt directeur Marjan Minnesma in een serie tweets het plan zelf nog even uit.
"Er zijn genoeg daken en andere harde oppervlakken beschikbaar in Nederland om tegen 2030 23,6 terawattuur aan zonne-energie te hebben", zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, bij Nu.nl. De organisatie presenteert daarmee een plan dat veel ambitieuzer is dan de voorstellen van het demissionaire kabinet. De regering wil de CO2 uitstoot in 2030 met 49% verminderen. Urgenda denkt dat een reductie van 98% haalbaar is. Maar daarvoor moet vooral in zonne-energie nog behoorlijk wat gebeuren. Windmolens op land zijn er voldoende, volgens de klimaatorganisatie die verdere uitbreiding van windenergie uit de Noordzee ziet komen. Daar moet windenergie groene waterstof gaan opleveren.
Bijval van LTO Noord
Boerenorganisatie LTO Noord steunt de oproep van Urgenda. De Nederlandse klimaatambities worden uitgewerkt in Regionale Energie Strategieën (RES). Volgens LTO Noord ontstaat daardoor een onwenselijke lappendeken van heel divers gemeentelijk zon- en windbeleid door heel Nederland. "Zonnepanelen op landbouwgrond zijn de minst wenselijke optie, maar in de praktijk trekt de financiële verlokking om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen de ontwikkelingen scheef. Hierdoor komt er van de voorkeursvolgorde weinig tot niets terecht", zegt Ben Haarman, bestuurder bij LTO Noord, in een verklaring.
LTO Noord pleit daarom voor meer (landelijke) regie voor dat de maatschappelijke kosten ontsporen, het elektriciteitsnetwerk destabiliseert en kostbare landbouwgrond verloren gaat. "Bij ons ligt een belangrijke sleutel om duurzame energie op te wekken. Als de juiste keuzes worden gemaakt kunnen we als landbouwsector flink bijdragen aan de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan de daken van onze stallen, die vol gelegd kunnen worden met zonnepanelen. Graag gaan we daarover in gesprek", zegt Haarsma.
In #26forCOP26, we hear from inspiring people why #ClimateAction is important & their hopes for @COP26.
— UK in NL (@ukinnl) June 23, 2021
This week @marjanminnesma, CEO of @urgenda foundation, urges us all to get to #NetZero as soon as possible. #TogetherForOurPlanetpic.twitter.com/wbd4Dsc7GC
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
UPDATE: Urgenda corrigeert de berichtgeving in de media die voornamelijk gebaseerd was op een foutief bericht op Nu.nl dat inmiddels is aangepast.
In een serie tweets licht Marjan Minnesma het plan zelf nog eens toe. Het is niet zo dat er geen wind méér nodig is en dat er geen windmolens op het land meer bij hoeven te komen. Klik op de datum van de tweets en de hele serie ontrolt zich.
Goed. Even een rustige update. We hebben vandaag een boek van 210 pagina’s gelanceerd, met heel veel data en voorbeelden, ter inspiratie van de mensen die lokaal en regionaal actief zijn met de EnergieTransitie. pic.twitter.com/FOtCNAWHEj
— Marjan Minnesma (@marjanminnesma) June 24, 2021
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op papier zou 98% van de huidige electriciteitbehoefte gedekt kunnen worden met alleen zon en wind, maar in de praktijk gaat dat niet lukken. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat overtollige elektriciteit niet kan worden oogeslagen, Er moet daarom altijd een (fossiele) backup op de achtergrond meedraaien om bij te springen op de momenten dat de zon “even” niet schijnt en de wind “even” niet waait. Een daarmee verwant probleem vormt de stabiliteit van het net. Door de aard van het beest moeten vraag en aanbod van electriciteit op elk moment met elkaar in evenwicht zijn. Voor deze ogenschijnlijk simpele taak is een complex samenspel nodig tussen verschillende soorten centrales: basislastcentrales (produceren constante hoeveelheid electriciteit), middenlastcentrales (voor opvang van te voorziene pieken en dalen in de vraag) en snelle centrales (voor opvang van onvoorziene pieken en dalen in de vraag). Zolang het merendeel van de productie (60-70%) wordt geleverd door fossiele, regelbare centrales, kunnen pieken en dalen in zon en wind redelijk worden opgevangen door inzet van snelle (maar dure) gascentrales. Desondanks gaan er nu al stemmen op om zonnepanelen tijdelijk van het net af te koppelen wanneer op een zonnige dag te veel stroom op het net wordt gedumpt. Bij 98% zon en wind is er geen moedertje fossiel meer om deze grillige energieleveranciers in het gareel te houden. We krijgen dan te maken met al dan niet gecontroleerde black-outs en dat is helemaal niet gezellig.
Rapport ziet er best netjes uit, ik ga het beter lezen, voordat ik weer reageer.
Ik moet naar het rapport kijken, maar ik denk dat Urgenda het verschil tussen Electra en Energie niet ziet (of niet snapt). 98% duurzame elektriciteit kunnen we best creeeren. Maar 98% duurzame energie is absoluut kul. Dat kan niet met wat panelen en molens. Never.
Is Urgenda klimaatontkenner geworden? Dit is gewoon een statement om de achterban niet te verliezen. Hun idee kan, als iedereen een huis-accu heeft en er geen dagen zijn dat het niet waait of de zon schijnt. Over de industrie zullen we maar zwijgen.
98% procent reductie in 2030 dat is onhaalbaar, aangezien we dan nog acht en een half jaar hebben. Hoe willen ze dat bereiken, zonder de democratie buiten werking te zetten.
Enno Veerman #3 ''Urgenda wil niet begrijpen dat je op 98% zon en wind geen betrouwbaar electriciteitsnet kunt draaien. Ook vergeten ze voor het gemak dat, om de hele energie voorziening te elektrificeren, de capaciteit van het stroomnet gigantisch moet worden uitgebreid''
Laatst met zonsverduistering waren netbeheerders al druk bezig om stroomtekorten te voorkomen en waarschuwen experts dat zonsverduisteringen in de toekomst grotere negatieve gevolgen hebben op de energievoorziening van de zon laten afhangen.
Overigens vraagt urgenda zich niet af wat van gevolgen heeft op het zeeleven aangezien het een hoop licht blokkeert, daarnaast moeten zich afvragen of zonnepanelen het zoute water wel aan kunnen. Ook kan een schip die uit koers is gevaren in flink schade aanrichten aan de drijvende zonneparken en daarmee de stroomvoorziening