De onderzoekers hielden de groei van de embryo’s nauwlettend in de gaten. Dat deden ze aan de hand van de kop-romplengte en het volume van het embryo.
Hoofdonderzoeker Lenie van Rossem concludeert dat er een verband is tussen het eten van UPF’s en een groeiachterstand bij ongeboren baby’s. “Dat je het zo vroeg in het leven kunt zien, daar schrok ik van", zegt ze.
De associatie tussen kop-romplengte, embryovolume en het aandeel UPFs in de voeding van de moeder verdween toen de onderzoekers corrigeerden voor de vitamines B1, B2, B6, B11, B12 en zink die de vrouwen binnenkregenVan Rossem waarschuwt voor UPF's omdat ze een grotere kans ziet op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij verminderde embryonale groei tijdens het eerste trimester van de nog ongeboren baby.
De onderzoekers deelden voedingsmiddelen in volgens de uit Brazilië stammende NOVA-classificatie, die voedsel indeelt in categorieën die gaan van onbewerkt tot ultrabewerkt. Per deelnemer berekenden ze de gemiddelde nutriënten- en energie-inname per NOVA-categorie en uiteindelijk een procentuele energie-inname uit UPF's. Soms bleken de onderzoekers het oneens over de categorie waarin een product thuishoorde. Dat laat zien dat de UPF-classificatie geen exacte wetenschap is, maar afhankelijk van menselijke inschattingen.
B1, B2, B6, B11, B12 en zink
Het is niet ondenkbaar dat vrouwen die procentueel bovengemiddeld veel energie uit UPFs halen ook op andere belangrijke manieren verschillen van vrouwen die dat minder doen. Het onderzoek liet bijvoorbeeld ook een verband zien tussen UPF-inname, een hogere energie-inname en roken tijdens de zwangerschap. De onderzoekers probeerden het effect van roken, drinken, lichamelijke oefening en andere factoren die ook invloed hebben op de groei van een embryo uit te sluiten, door hun data te corrigeren en zoveel mogelijk alleen het effect van UPFs tot hun eindanalyse toe te laten. De associatie tussen kop-romplengte, embryovolume en het aandeel UPFs in de voeding van de moeder verdween pas toen de onderzoekers ook nog corrigeerden voor de vitamines B1, B2, B6, B11, B12 en zink die de vrouwen binnenkregen. Dat een tekort daaraan moet worden bewaakt en door suppletie kan worden opgevangen, krijgt weinig aandacht.
Wat de onderzoekers betreft is het verstandig om op basis van hun onderzoek nu al de consumptie van UPFs voor en tijdens de zwangerschap af te raden. Wel benadrukken ze niet te claimen dat ze een oorzakelijk verband tussen de consumptie van UPFs en de embryonale groei hebben ontdekt. Om daar achter te komen is verder onderzoek nodig.
De onderzoekers hebben zijdelings ook gekeken naar het effect van roken op het embryo. “We zien dat het effect van UPF wel in de richting komt van het effect van roken”, aldus van Rossem.
De Rotterdamse onderzoekers zeggen het eerste onderzoek te hebben gedaan dat een negatief verband laat zien tussen het eten van UPFs en embryonale groei. Ze suggereren dat het even schadelijk is als roken, een forse claim.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Interessant experiment: UPF nuttigen kost 50% minder energie om te verteren dan "whole food".
Macronutriënten waren gelijk gehouden.
Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure
Bien nourrir son cerveau (Unser Hirn ist, was es isst) op Arte.tv van 31/12/2022 au 06/05/2023.
Aankondiging:
Van Cork naar Melbourne, via Bordeaux en Lübeck, geeft deze documentaire een overzicht van recente ontdekkingen over de invloed van voedsel op de hersenen. Door middel van interviews met specialisten, didactische animaties en laboratoriumexperimenten worden de mechanismen onderzocht die werkzaam zijn in deze verbazingwekkende relatie en wordt waardevolle informatie verstrekt over hoe we van ons voedsel een bondgenoot van onze geestelijke gezondheid kunnen maken.
Beschrijving:
Hoewel de invloed van voeding op onze lichamelijke gezondheid al lang bekend is, hebben neurovoedingsonderzoekers onlangs onthuld dat onze geestelijke toestand ook wordt beïnvloed door wat we eten, te beginnen tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen die junkfood eten, met veel vet, suiker en weinig voedingsstoffen, hebben meer kans om boze kinderen ter wereld te brengen. Het verband tussen de neiging tot agressie en een onevenwichtige voeding werd in Nederland ook aangetoond in een experiment in de gevangenis, waaruit bleek dat gedetineerden die vitamines, mineralen en vetzuren - waaronder de beroemde omega-3, die onze neuronen beschermen en die de hersenen niet zelf kunnen aanmaken - kregen toegediend, minder geweld pleegden. Wat we eten zou dus onze hersenchemie subtiel veranderen, met gevolgen voor ons humeur, ons geheugen en zelfs, volgens sommige onderzoekers, voor onze beslissingen. Het mediterrane dieet, dat door de medische wereld alom wordt geprezen, zou de remedie zijn voor onze geestelijke gezondheid. Maar zijn wij de enige meesters van onze voedselkeuzes? In Lissabon hebben wetenschappers aangetoond dat bepaalde darmbacteriën samenwerken met onze hersenen om ons eetgedrag te beïnvloeden.
Link: Arte TV (52 minuten)
Het zal ook een spectrum zijn: een beetje UPF eten zal niet zoveel uitmaken bij de meeste mensen, en zelfs wat meer UPF bij sommige mensen ook niet. Dit vermoed ik op basis van Weston A Price's beschrijving in zijn boek Voeding en Fysieke Degeneratie. Daarin gaf hij aan dat lang niet alle mensen bij het eten van UFP's - in de jaren 30 vorig eeuw - meteen gebitsproblemen kregen. De sterkere mensen - genetisch sterker/bevoordeeld - hadden nog nergens last van. Echter de zwakkeren werden al snel slachtoffer van de mindere kwaliteit voedsel en ontwikkelden opeens vele gaatjes en ergere kwalen. Om maar niet te spreken van de fysieke degeneratie die plaatsvond als ze kinderen kregen.
Ook zie ik dit bij mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Er zijn er meerdere die er hard van op terug komen, omdat ze er allerlei kwalen van krijgen - moeheid, gebitsproblemen, problemen met spieren en spieropbouw - terwijl er genoeg zijn die er juist (erg) goed op gedijen. De ene mens is blijkbaar anders (genetisch?) aangepast dan een ander. Conclusies over wat 'goed' is zijn daarom bijzonder lastig want persoonlijk.
Zo zal het hier ook zijn vermoed ik: niet eenduidig, niet voor iedereen hetzelfde, en hangt af van de schaal en soort UFP's. Mijn idee: voordat het duidelijk is wat het voordeel is van UFP's - ook de vast mooie producten van Wouter de Heij - raad ik aan ze zoveel mogelijk te vervangen door onbewerkte en verse producten en daarmee je eigen maaltijd te maken. Een keertje een eiwitburger van TOP bv ofzo zal het verschil niet maken, tegelijk als je je hele voedingspatroon daarop zou baseren... dat lijkt me een interessant experiment waarvan ik de resultaten graag afwacht in een volgend leven ;)
In de erg gezonde gemeenschappen in de beschrijvingen van Weston A Price werd gezondheid over meerdere generaties bekeken, tot 3 stuks toe: wat oma at had nog invloed op de gezondheid van het kleinkind. Dat was toen noodzaak ivm beperkte medische zorg, nu kan er vanalles gerepareerd worden als er afwijkingen zijn bij baby's/kinderen. Nieuw fabrieksvoedsel zou - behalve in tijden van nood - wat mij betreft daarom afgeraden moeten worden om in meer dan kleine hoeveelheden te eten, totdat bekend is wat het effect is over minstens 2 generaties. Maar dat is wetenschappelijk niet te doen om dat uit te zoeken, en het einde van de meeste voedseltechnologiebedrijven. Ik blijft zelf meer vertrouwen op de natuur dan op knappe koppen die denken het beter te kunnen dan de natuur. Zolang dat praktisch gezien mogelijk blijft tenminste en we de aarde niet vernaggeld hebben of de ruimte in gaan (of moeten) naar Mars en verder.
Bij biggen komt intra uterine growth retardation (IUGR) vrij regelmatig voor. De biggen zijn dan bij geboorte erg licht/klein en hebben bovendien een afwijkende vorm van de kop (dolfijnachtig). komt meestal voor bij grote tomen; het risico op gebrek aan nutriëntenaanvoer via de placenta is dan groot (vanwege de concurrentie met de toomgenoten in de baarmoeder). Zie hier voor een overzichtsartikel.
Zwangere mensenvrouwen dragen meestal maar één of twee foetussen, dus daar speelt die concurrentie minder een rol. Toch kan inadequate voeding kort vóór en tijdens de zwangerschap wel negatieve gevolgen hebben voor het nageslacht. Een (te) laag geboortegewicht is al niet fijn, maar van de lange termijn effecten op het metabolisme kun je je hele leven last hebben. Zie ook het Hongerwinteronderzoek.
Theo, #7 dat je vaste geloven hebt, weten we. Het gemak waarmee je het belang van een gevarieerde voeding met een brede waaier aan voedingstoffen onder een rookgordijn laat verdwijnen is verbazingwekkend. Het wordt het thema van het komende decennium nu we naast UPFs op biologische UPFs afstevenen: microfermentatie.
Overigens, dank voor de herinnering aan Dr Dushkind, een sigarettenmerk dat nu verboden zou worden. En terecht.