Interessant omdat het artikel aangeeft dat er sprake is van een revolutionaire gebeurtenis: voor het eerst in de geschiedenis staan industrie en de overheid lijnrecht tegenover elkaar. De commentator van Foodnavigator spreekt van een gigantische strategische fout van de FSA om het hierop aan te hebben laten komen, want één van de partijen moet nu wel winnen: óf de overheid (die met de FSA voor het 'domme' stoplichtensysteem is) óf de industrie (die een gecompliceerder systeem voorstaat). In beide gevallen zijn de rapen gaar. Wint de industrie, dan kan de overheid inpakken. Omgekeerd, moet straks de overheid - juist die - alle verantwoordelijkheid nemen voor een systeem als dat achteraf te simpel blijkt. Met alle gevolgen en claims van dien.
Ga er maar aan staan. Ze hebben ons natuurlijk niet gelezen ;-)
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zoals altijd compromissen. Inpolderen. De standaard egostrijd van de politiek. Daar maak je het volk niet gezond mee...
Een nwe aflvering op foodnavigator.com: compromissen zijn nodig in deze strijd anders loopt ook het Europese label averij op.
Zou het volk in de UK na al die mediaaandacht nog steeds labels nodig hebben om te weten dat grote hoeveelheden chips en snoep eten ongezond is? En om te weten dat cola niet in de flesjes voor zuigelingen hoort?
De industrie heeft de onderzoekers al in z'n zak, dus daar heb je de gevolgen van zelfregulering:
newyork times.com
Research studies financed by the food industry are much more likely to produce favorable results than independently financed research, a report to be published today said.
<Knip!>
``These conflicts could produce a very large bias in the scientific literature, influence the government’s dietary guidelines which are science based,” he said in an interview. “They also influence the advice health care providers give their patients and F.D.A. regulations of food claims. That’s a top-order threat to public health.”