Unox is het eerste vleesmerk dat een dergelijke ‘track & trace’ functie voor zoveel producten aanbiedt aan consumenten. Jaarlijks worden in de Unox fabriek in Oss ruim 20 miljoen rookworsten geproduceerd. Aan de hand van de productiecode op de verpakking van de Gelderse Rookworst en de Extra Magere Rookworst* kunnen consumenten op de website www.Unox.nl/Onze-Boeren kennismaken met de boeren die vlees hebben geleverd voor hun rookworst. Unox werkt samen met 225 Beter Leven 1 ster boeren in Nederland. Al deze boeren werken met zorg aan de lekkerste rookworsten en aan de beste omstandigheden voor de dieren. 22 boeren, die vlees leveren voor zo’n 90% van de Unox rookworsten, vertellen op de website een gepassioneerd verhaal over hun boerderij. Boer Michel uit Gelderland: “Mijn varkens hebben het zichtbaar goed en dat laat ik graag zien.”
Geen naam, geen bezoek, geen bloemen
Wie op de site gaat zoeken naar boeren ontdekt dat ze wel een voor- maar geen achternaam hebben. De boer, de boerin, hun kinderen en personeel heten Martin, Carla, Geesje, Sam en Veerle, maar of ze Jansen, Jongsma, de Jager of de Jong heten, mogen we niet weten.
En dan is er nog iets.
Ze staan er prachtig op met zo'n rood flapje op de kaart van Google Maps. Maar hun adres kun je niet vinden. Nergens.
We mogen het niet weten, denk ik, want dan we kunnen niet langsfietsen - op zoek naar dat schuurtje met die houten schotten, laarzen en dat gezellige gras met het bloemetje in de pot.

Vandaar mijn vraag: wat vind je van dit soort transparantie die ophoudt bij de voornaam en de foto? Ik wil langsfietsworst, want ook al zal ik nooit langsgaan, ik wil dat het kan als ik dat wil.
NB: ik checkte een paar boeren en weet dat ze echt zijn. Maar is dit nou transparantie? Boer Gerrit, boerin Ineke, en hun kinderen Rick en Stefan laten graag zien wat ze doen en hebben zelfs een blokhut aan de weg voor fietsers, schrijft de site. Maar een adres om te kijken is echt nergens te vinden.
Fotocredits: Unox
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Huib #33, Misleiding inderdaad, precies wat ik in #22 stelde.
Wat René van der Schaft is voor jou, is Danny Reinhart voor mij. Gelukkig bestaan ze nog.
Als ik een haring koop bij willekeurig welke kar of winkel, is zonder veel moeite te achterhalen waar, wanneer en door welk schip die gevangen is. Dat heet 'traceability' en is verplicht voor haringen geloof ik. Als ik een rookworst koop bij René van der Schaft op de Kinkerstraat, kan hij mij precies vertellen waar het oorspronkelijke varken of koe vandaan komt. Want hij heeft dat beest zelf gekocht en tot worst verwerkt. Maar als ik een Unox worst koop, hoef ik niet eens te weten waar het verwerkte vlees vandaan komt. Wat schiet ik daarmee op? Alle Unoxfabrieksworsten smaken toch hetzelfde, hebben dezelfde substantie, zijn kortom eenheidsworst, als we toch woordgrapjes mogen maken. Wat helpt het mij in mijn worstbeleving of dat vlees van boer Piet of boer Tjeerd komt? Hun varkens hebben niets onderscheidends bijgedragen aan die worst. En daarom is het behalve misleidend ook naïef van Unilever om die worstmarketing een artisanaal tintje te geven. Maar dat zal wel aan dovemansoren gezegd zijn. Wat? Of je worst lust.
Trouwens, be carefull what you wish for, want een fietstochtje langs varkensboerderijen is geen pretje. Afgezien van de schokkende massaliteit van de bioindustrie is daar die verschrikkelijke amoniaklucht op die boerenerven. Geen fijne bestemming voor het worstetende gezin.
Alleen een voornaam en speldje op de kaart vind ik niet goed als men transparant wil zijn. Ik wil idd ook de mogelijkheid hebben om die boer een bezoekje te brengen, al is het maar langsrijden/lopen dat je zijn bedrijf kan zien. Dit is maar halve transparantie, met alleen een voornaam en speldeprik op de kaart kan het iedereen wel zijn en weten alleen de buren het.
Nochtans vind ik Unox niet eens lekker, smaakt mij te zout.
Excuus, ben een halve digibeet, de link correct plaatsen lukte me niet.
Hij staat er nu in, bedankt redactie!
Mag rookworst eigenlijk wel rookworst heten als hij niet gerookt is maar alleen een rooksmaakje heeft meegekregen door toevoeging van rookaroma? Zie voor een blinde test van supermarktrookworsten.