Het persbericht schrijft: Steeds meer mensen zijn nieuwsgierig naar de herkomst van het vlees dat op hun bord ligt. We zijn trots dat we hier nu transparant in kunnen zijn. Het is ook bijzonder leuk dat ‘onze’ boeren, die met zoveel passie hun boerderij runnen, een kijkje achter de schermen geven”, aldus Noortje Goethals, Brand Manager van Unox.
Unox is het eerste vleesmerk dat een dergelijke ‘track & trace’ functie voor zoveel producten aanbiedt aan consumenten. Jaarlijks worden in de Unox fabriek in Oss ruim 20 miljoen rookworsten geproduceerd. Aan de hand van de productiecode op de verpakking van de Gelderse Rookworst en de Extra Magere Rookworst* kunnen consumenten op de website www.Unox.nl/Onze-Boeren kennismaken met de boeren die vlees hebben geleverd voor hun rookworst. Unox werkt samen met 225 Beter Leven 1 ster boeren in Nederland. Al deze boeren werken met zorg aan de lekkerste rookworsten en aan de beste omstandigheden voor de dieren. 22 boeren, die vlees leveren voor zo’n 90% van de Unox rookworsten, vertellen op de website een gepassioneerd verhaal over hun boerderij. Boer Michel uit Gelderland: “Mijn varkens hebben het zichtbaar goed en dat laat ik graag zien.”


Geen naam, geen bezoek, geen bloemen
Wie op de site gaat zoeken naar boeren ontdekt dat ze wel een voor- maar geen achternaam hebben. De boer, de boerin, hun kinderen en personeel heten Martin, Carla, Geesje, Sam en Veerle, maar of ze Jansen, Jongsma, de Jager of de Jong heten, mogen we niet weten.

En dan is er nog iets.

Ze staan er prachtig op met zo'n rood flapje op de kaart van Google Maps. Maar hun adres kun je niet vinden. Nergens.

We mogen het niet weten, denk ik, want dan we kunnen niet langsfietsen - op zoek naar dat schuurtje met die houten schotten, laarzen en dat gezellige gras met het bloemetje in de pot.

schuurtje met laarzen


Vandaar mijn vraag: wat vind je van dit soort transparantie die ophoudt bij de voornaam en de foto? Ik wil langsfietsworst, want ook al zal ik nooit langsgaan, ik wil dat het kan als ik dat wil.

NB: ik checkte een paar boeren en weet dat ze echt zijn. Maar is dit nou transparantie? Boer Gerrit, boerin Ineke, en hun kinderen Rick en Stefan laten graag zien wat ze doen en hebben zelfs een blokhut aan de weg voor fietsers, schrijft de site. Maar een adres om te kijken is echt nergens te vinden.

Fotocredits: Unox
Dit artikel afdrukken