Ik reed Utrecht binnen. Op de rotonde bij Lunetten zag ik 'm staan. Een groot billboard met nieuwe buitenlandse UNOX soepen uit Nederland. In stazak ('doypack' heten die dingen in vaktaal) en ontroerend ontnept. Omdat hun biologische tomatensoep in stazak me ooit meer dan boven verwachting was bevallen, wilde ik de soep proeven. Natuurlijk, want het is een leuk geintje. Nederlandse streek uit China of, zo je wilt, Chinese streken uit Holland. Eindelijk een gaarkeukenfabrikant die uit de kast komt. Unox zit in Oss. Echte Osse Soep uit de hele wereld, dat niemand dat ooit bedacht heeft.

Ja, dat dacht ik.

Bij mijn kleine AH hadden ze de soep niet. Bij een grotere ook al niet. Ruzie tussen AH en UNOX? Op naar de Jumbo. Daar hadden ze m'n Chinese tomatensoep zoals ze 'm alleen in Nederland kunnen maken wel. En ze hadden er nog meer, zoals die Italiaanse paprikasoep die voor 5,9% uit paprika's en voor 77% uit tomaten bestaat. Die liet ik maar. Ik wou de eerlijke Hollandse Chinese soep, ook al bleek die te bestaan uit maar 49,5% tomaat.

De soep werd thuis opgewarmd en geproefd. Met de biosoep in het achterhoofd is het behelpen. Het is een wel heel dikke soep. Het mag wat minder. Ook voor nood komt'ie er niet meer in. Dan maar bio in de noodvoorraadkast.

Maar toen keek ik verder. Op het pak staat een code, L1143030B817. Nou weet niet iedere Nederlander, maar ik toevallig wel wat die code betekent. Vertaald in gewoon Nederlands staat daar doodleuk 'ik kom uit Poznan, Polen'.

Wel potverdorie dus. Denk je dat Unilever met Unox eindelijk uit de Nederlandse kas en kookpot komt, blijken ze de boel te flessen. Een beetje googelen leerde me dat er 100 banen in Oss waar Unox vroeger al zijn soep maakte zijn verdwenen. Ik leerde ook dat ze een jaar of tien geleden enorm hoopten te groeien en daarom 3 productielijnen in het Poolse Poznan hebben neergezet. Soep maken is daar goedkoper, dus tel uit je winst. Niks Nederlandse soep.

Ik wilde juichen en zeggen dat Unilever eindelijk aan eerlijke marketing doet. En nu voel ik me dus belazerd.

Ziet u 'm ook alweer komen, zo rond november? Een billboard met "Echte Hollandse erwtensoep". Uit Polen. Zeg dat dan. We zijn toch geen kleuters? Soep uit Oss heeft een code die eindigt op 086. Dat weet vanaf nu iedereen.

chintom_unox

Dit artikel afdrukken