In ons land wordt gewerkt aan de oprichting van een universiteit voor gastronomie. Wetenschappers, maar ook koks, restauranthouders en anderen kunnen daar leren hoe gasten meer kunnen genieten. De tweejarige Masteropleiding moet 2012 van start gaan. ‘Eten moet weer een sociale belevenis worden’, zegt initiatiefnemer Toine Manders, Europarlementslid voor de VVD en oud-ondernemer. Manders: ‘Mensen moeten gaan praten met de gasten aan het tafeltje naast hen. Gewoon buurten bij anderen, net als vroeger veel buren over de heg met elkaar spraken. Dan wordt lekker eten ook goed voor je sociale welbehagen.’
De Brabander Manders (52), die zelf vaak vreemden aanspreekt in restaurants en andere plaatsen, heeft dinsdagavond de medewerking gevonden van de Hogere Hotelschool van Maastricht, de Universiteit van Wageningen en voedingsbedrijven. De groep tekent een intentieverklaring voor de nieuwe opleiding. Nu gaat het erom de financiering rond te krijgen. Naar schatting kost de opzet 1 miljoen euro, nog afgezien van de huisvesting.
De opleiding zou in 2012 moeten beginnen. Als locatie is Venlo in de race. De opening kan dan samenvallen met de tuinbouwexpositie Floriade in die regio. Idee is dat de universiteit een tweejarige Masteropleiding wordt. ‘Onze universiteit moet uitgroeien tot het geweten van de smaak in de wereld’, zo ambieert Manders. ‘Zodat bijvoorbeeld een projectontwikkelaar uit China zijn restaurantmanagers eerst naar deze universiteit stuurt.’
Manders haalde het idee uit Italië. Hij ontmoette daar een rijke wijnboer die een kleinschalig instituut had opgezet. Dat kan beter in Nederland, dacht hij: Een Holland University of Gastronomy is een unieke kans voor Nederland zich in de wereld te profileren. Nederland heeft al veel kennis over voeding, redeneert hij. ‘De universiteit van Wageningen weet alles van zaadje tot karbonaadje. Jongens en meisjes van de hotelschool uit Maastricht kom je overal tegen. En Nederland heeft grote voedingsbedrijven zoals Unilever en Campina’, somt hij op. ‘We hoeven alleen die ingrediënten te laten samensmelten in een kookpot.’
Manders wil dat de opleiding eten weer gezellig maakt. Gastronomie bestaat volgens hem uit lekker eten, ambiance en menselijk contact. ‘Maar de laatste jaren is het sociale contact te veel afgekoeld. Iedereen heeft zijn territorium. De individualisering is doorgeschoten naar de mensen thuis: Kinderen zitten zelfs met koptelefoons in huis!’ Manders uit het Brabantse Asten staat bekend als een veelzijdig ondernemer. Als ontwerper bedacht hij taxiborden en een speciale golfstok. Later zette hij een advocatenkantoor op. Nu is hij voltijds politicus.
bron: missethoreca
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kan. Je hebt een academie voor zang en dans. Een beroepsopleiding. Misschien moeten echter in dat geval de horeca-poten van ROC's en Hotelscholen zich weren ;-)
Misschien onderscheid tussen Universiteit en Academie aanbrengen? Dan mag die academie rustig naar Venlo, heeft het een geheel andere status dan Wageningen. Limburgers hebben graag iets van zichzelf.
Ik herinner me een bijeenkomst van Slow Food met Wageningen. Doel was samenwerking voor de gastronomische universiteit waarover hierboven al werd gesproken.
Ik weet dat die samenwerking is afgeschoten: geen methodologie, weinig tot niets om wetenschappelijk over te zijn. Ik vrees dat ik het ernstig eens ben met de Wageningers waar het aankomt op de vraag wat-die-smaak-en-geniet-universiteit-dan-wel-mag inhouden. Het is een leuk idee voor een beroepsopleiding, niet voor universiteit. Tenzij we dat begrip ook uitkleden, net zoals dat door Slow Food in Italië is gedaan.
Niets ten nadele natuurlijk ten aanzien van de 'leukigheid' van de SF Universiteit.
En dit schreef De Gelderlander erover:
Wageningen ziet niets in aparte universiteit voor gastronomie
WAGENINGEN - De Wageningse universiteit werkt niet mee aan de oprichting van een universiteit voor gastronomie. Wetenschappers, maar ook koks, restauranthouders en anderen kunnen daar leren hoe gasten meer kunnen genieten.
"Eten moet weer een sociale belevenis worden", zegt initiatiefnemer Toine Manders, Europarlementslid voor de VVD en oud-ondernemer. "Mensen moeten gaan praten met de gasten aan het tafeltje naast hen.
De universiteit spreekt met klem Manders tegen die zegt dat de universiteit, de Hogere Hotelschool Maastricht en voedingsbedrijven dinsdagavond een intentieverklaring hebben getekend voor de nieuwe opleiding.
Afgezien van de huisvesting zou de opzet een miljoen euro kosten. Manders gaat ervan uit dat de opleiding in 2012 kan beginnen met Venlo als locatie. De opening zou dan samen kunnen vallen met de tuinbouwexpositie Floriade.
Woordvoerder Simon Vink van de universiteit in Wageningen zegt verbaasd te zijn over de ideeën en uitlatingen van Manders. "Hij loopt ver voor de troepen uit. Manders spreekt voor zijn beurt. We betreuren zijn uitlatingen."
Vink erkent dat er dinsdagavonden gesprekken zijn geweest, waarbij ook Manders aanwezig was. "Maar er is niets afgesproken"
De universiteit kent al een specialisatie in gastronomie en wil dat verder uitbouwen. Vink: "Niet voor niets hebben we over dat onderwerp een symposium gehouden. Ook onze hoogleraren geven er colleges in." Bij het organiseren van een Masteropleiding komt, volgens de Wageningse woordvoerder, veel om de hoek kijken. "Dat is een zorgvuldig proces."
Bron: De Gelderlander, 3 april 2008
Er zit nu één Nederlandse studente daar, vandaar.
Vroeger had je nog Marietje van Winter, die aan de geschiedenis van het eten deed in Utrecht, ze was daar hoogleraar geschiedenis, dan heb je nog Anneke van Otterloo bij sociologie in Amsterdam, maar meestal incidenteel wat in ons land. België staat er beter voor.