Het rommelt al geruime tijd rond Brian Wansink, de gevierde veel-onderzoeker-met-altijd-overtuigende-resultaten van de prestigieuze Cornell University. Wansink maakte furore met talloze sociaal-psychologische onderzoeken naar de omgevingsfactoren die mensen te veel laten eten. Ondersteund door steevast verbluffend sterke cijfers ontdekte hij onder meer dat kleiner servies, eten in gezelschap en niet voor de TV eten bijdraagt aan minder eten.

Begin 2017 kwamen onder meer vanuit Nederland de eerste twijfels aan het onderliggende datamateriaal naar boven. Mogelijk zijn de ontdekkingen van Wansink verzonnen omdat de ruwe data van het veldwerk zijn conclusies niet kunnen ondersteunen.

Gisteren kondigde het gerespecteerde wetenschappelijke vakblad JAMA aan 6 artikelen van Wansink terug te trekken omdat Cornell het blad verklaarde niet in te kunnen staan voor de conclusies omdat de universiteit geen toegang heeft tot de onderzoeksdata.

Eerder werden al 7 artikelen van Wansink geschrapt. Buzzfeed citeert een woordvoerder van Cornell University die zegt dat zijn instelling een "uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar mogelijk academisch wangedrag rond het werk van Professor Wansink." De universiteit zal binnenkort met een verklaring over de resultaten daarvan naar buiten komen. The Scientist hint reeds op een mogelijk ontslag van Wansink.

Update, 21 september, 13:15 uur: Retraction Watch (RW) maakt het zojuist bekend: Wansink neemt ontslag nadat Cornell 'misconduct' heeft geconstateerd.

BuzzFeed News - Cornell University Food Scientist Brian Wansink Just Had Six More Studies Retracted
  • Deel
Druk af