Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat in beroep tegen een uitspraak van het EU-agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA). In een eerste serie van acht uitspraken over gezondheidsclaims bij voedingsmiddelen heeft de EFSA bepaald dat Unilever zijn margarine Becel pro-activ niet langer mag aanprijzen als een product dat het risico op harten vaatziekten verlaagt. Ook mag Unilever niet langer beweren dat kinderen onvoldoende essentiële vetzuren consumeren.

De Europese Commissie wil de wildgroei van gezondheidsclaims beperken en heeft bepaald dat de industrie na 2009 uitsluitend nog door de EFSA goedgekeurde claims mag gebruiken. Fabrikanten hebben circa 220 claims aangemeld, over acht daarvan heeft de EFSA nu een uitspraak gedaan.

Unilever prijst Becel pro-activ aan met de claim dat 'plantaardige sterolen het cholesterolgehalte en het risico op hart-en vaatziekten verlagen'. De EFSA erkent het eerste deel van de claim, maar ziet onvoldoende bewijs voor het tweede deel. Unilever zou de claim moet wijzigen naar: 'Het is bewezen dat plantaardige sterolen het cholesterolgehalte verlagen. Het vertragen van het cholesterolgehalte kan de kans op hart-en vaatziekten verkleinen.'

Unilever prijst Blue Band aan met de claim dat kinderen door hun voedingspatroon niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid essentiële vetzuren binnenkrijgen. De EFSA stelt dat er voor deze claim onvoldoende wetenschappelijk bewijs is. Unilever bestrijdt dat.Beroep
Unilever heeft er alle belang bij om tegen het oordeel van de EFSA in beroep te gaan. Gezonde voeding is immers Unilever's voornaamste speerpunt. Ook heeft Unilever nog hoop dat nationale autoriteiten en de Europese Commissie anders zullen oordelen. De uitspraken van de EFSA hebben namelijk de status van zwaarwegend advies.


bron: Financieele Dagblad met dank aanfoodholland

Goed dat de EFSA als een boek op de haverkist zit en grappig om te constateren dat wij hier ooit nou juist Blue Band Idee een goed product vonden vanwege de goede vetzurenverhouding. Te constateren valt dat de rechter zijn werk doet. Of hij het met de meest relevante kennis doet is weer een andere vraag. Misschien worden Unilever en wij toch wel vrienden ;-)
Dit artikel afdrukken