Unilever zag vorig jaar zijn omzet met 2,7% teruglopen ten opzichte van het jaar ervoor. De groei in de opkomende markten, vanouds een sterk segment voor Unilever, bleef achter. Niet getreurd, het voedingsmiddelen- en verzorgingsproductenconcern is al lang bezig zijn strategie aan te passen.

Unilever zoekt het hogerop. Het concern wil de verwende westerse klant met exclusieve producten verlokken.

Persoonlijke verzorging met een 'extraatje'
Al jaren is Unilever bezig zijn portefeuille te stroomlijnen. Het bedrijf focust meer en meer op persoonlijke verzorgingsproducten. Daarin zijn hogere marges te behalen en de sector groeit sneller dan food. Binnen de verzorgingsproducten mikt Unilever op de producten met een extraatje, niet op de veel lastigere beautymarkt.
Diezelfde strategie past het concern overigens ook toe voor zijn 'normale' producten. Het wereldwijd verkochte Dove krijgt innovatieve verrijkingen zoals een haarverzorgingslijn met zuurstof, voor meer volume in het haar en een deodorant die de huid helpt zichzelf te repareren na het scheren van de oksels. Waarom maakt Unilever dat zulke spullen? Omdat innovaties lonen.

Consumenten, zelfs degenen die het moeilijk hebben in ontwikkelde markten, willen nog altijd betalen voor echte innovatie die het verschil maak
Innovaties lonen
Volgens Unilever levert dit soort innovaties in 75% van de gevallen extra marge op. "Consumenten, zelfs degenen die het moeilijk hebben in ontwikkelde markten, willen nog altijd betalen voor echte innovatie die het verschil maakt", zegt CFO Jean-Marc Huët in de Wall Street Journal. Hij voegt daar bovedien aan toe: "Vandaag de dag is 'maxing the mix' [het optimale uit je marketingmix halen, red.] belangrijker dan ooit tevoren, vooral in een langzamer groeiende sector". Zoals, onder meer, food.

Upmarket food-boetieks
Daarom zoekt Unilever het hogerop. Het concern gaat voor extraatjes bij zijn bestaande producten, dikkere marges en vooral: het hogere marktsegment. "De premium marktsegmenten groeien nog altijd sneller dan de gemiddelde massamarkt", aldus Huët. Unilever opende exclusieve mosterdboetieks. In de Maille-mosterdboetiek werkt een heuse mosterdsommelier. In Londen en Parijs kunnen klanten naar hartelust bijzondere mosterds proeven en kopen voor prijzen die er niet om liegen. Denk aan een potje (toegegeven, een fraaie stenen pot) Sauternesmosterd voor £55 (79 euro). Je kunt ook mosterd met geconfijte sinaasappelschil en gember, of citroen en harissa kopen.
In de trendy T2-winkel, elders in Londen, kunnen klanten zich uitleven temidden van meer dan 200 soorten thee. Een blikje 'aardbeien-met-slagroom'-thee gaat weg voor £18,50 (bijna 27 euro), een blikje exclusieve Pai Mu Tan thee komt neer op zo'n £30, 43 euro.

Unilever kijkt omhoog. Of dat gaat lukken, staat voor beleggers nog niet vast. "Het zijn verschillende marketingkanalen, het is een andere manier van denken", zegt een analist in de Wall Street Journal. Eén slag heeft Unilever alvast gewonnen. Concurrent Procter & Gamble is pas net begonnen zich te bezinnen op zijn portefeuille.

Fotocredits: 'Maille Moutarde, Parijs', Spixey
Dit artikel afdrukken