Paleo is het dieet van de tegenbeweging. In Nederland wordt het - met zware kritiek op andersdenkenden - gepromoot door Melchior Meijer. Niet ten onrechte naar nu blijkt. Unilever, mikpunt van Meijers kritiek vanwege het commerciële belang van het bedrijf bij plantaardige vetten, blijkt op zijn website uiterst positief over paleo. Het bedrijf deed onderzoek naar een menu met rijst, dierlijke eiwitten en groenten en fruit versus een menu zonder rijst en aanmerkelijk meer groenten en fruit.

Unilever schrijft (in het Engels, vertaling Foodlog Media):

Het onderzoek vergeleek twee maaltijden die uit gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten bestonden. Een gezonde moderne maaltijd van vis, rijst, een portie fruit en een portie groenten en een paleo-geïnspireerde maaltijd van vis, geen rijst, een breed scala aan verschillende soorten fruit en groenten, noten en paddestoelen.

Beide maaltijden bevatten dezelfde hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën, maar het cruciale verschil was dat de tweede uit een veel grotere variëteit aan plantaardig voedsel bestond. Wetenschappers onderzochten het metabolisme van de vrijwilligers drie uur na het eten en stelden vast dat degenen die de paleo-maaltijd gegeten hadden zich veel verzadigder voelden.

De wetenschap achter verzadiging
Daarnaast bleek uit de resultaten dat de proefpersonen significant hogere niveaus van PYY vertoonden, een hormoon dat de hersenen vertelt dat we genoeg te eten hebben gehad.
De wetenschappers vermoeden dat de paleo-maaltijd meer zou kunnen verzadigen door z’n lage energiedichtheid die leidt tot een fysiek grotere maaltijd om tot dezelfde hoeveelheid calorieën te komen als de moderne maaltijd. De plantaardige ingrediënten waren gekozen omdat ze rijk aan vezels en fytonutriënten waren - fytonutriënten zijn bioactieve plantaardige verbindingen die vaak geassocieerd worden met een aantal positieve gezondheidseffecten.

Back to basics
Onderzoeksleider Professor Mark Berry, Senior Scientist bij Unilever, zegt: "De eerste bevindingen uit onze studie suggereren dat we er goed aan zouden doen om terug te gaan naar de basis en een dieet dat past bij onze lichamelijke evolutie. Het dieet van onze verre voorouders, met zijn mix van mager vlees, verse vis en een zeer breed scala aan plantaardig voedsel, was anders dan wat de meesten van ons vandaag de dag te consumeren. Het mooie is dat we voor dit onderzoek geen tijdmachine hoefden uit te vinden - alle ingrediënten voor de paleo-maaltijd waren eenvoudig verkrijgbaar."
Bij de verdere mogelijke voordelen van het paleo-dieet is onder andere een verlaagd risico op type 2 diabetes. Een rapport over de bevindingen wordt later dit jaar verwacht.


Het is net alsof Foodlog het al een beetje voelde aankomen toen het dit voorjaar het debat tussen Nederlands enige echte paleoprofessor Frits Muskiet en Unilevers vettenspecialist Peter Zock versloeg.

Fotocredits: food textures, Ben Hosking
Dit artikel afdrukken