Voedselbanken Nederland maakt zojuist het volgende bekend:
Vandaag heeft Voedselbanken Nederland een donatie ter hoogte van €50.000,- van Unilever ontvangen die gebruikt gaat worden voor het verbeteren van de efficiency van het logistieke proces van de voedselbanken. Daarnaast schenkt Unilever, als Rotterdams bedrijf, 8.000 kerstpakketten aan Voedselbank Rotterdam. Deze pakketten, bedoeld voor klanten van de voedselbanken in de regio Rotterdam, bevatten voedingsmiddelen en producten voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging en zijn de afgelopen dagen door Unilever-medewerkers ingepakt.

Fokke van der Veer, bestuurslid Voedselverdeling, Logistiek en ICT bij Voedselbanken Nederland: “We verwachten dat we in 2014 zo’n 2 miljoen voedselpakketten hebben uitgedeeld. Daar ligt een enorm logistiek proces aan ten grondslag. Met deze donatie van Unilever kunnen we investeren in logistieke software waardoor er meer eenheid komt bij de 8 distributiecentra van de voedselbanken. Een eerlijke verdeling van voedsel wordt daarmee beter realiseerbaar”.

Unilever ondersteunt al vele jaren de voedselbanken in Nederland. In december 2013 tekende Unilever een overeenkomst voor een tweejarig partnership. Binnen dit partnership maakten Unilever en Voedselbanken Nederland afspraken over een jaarlijkse donatie van producten (in 2014 was dit 1.6 miljoen) en over het inzetten van verschillende faciliteiten en manuren.

Frank Weijers, Chairman Unilever Benelux: "Ons hart ligt al heel lang bij de Voedselbank en binnen het officiële partnership dat wij vorig jaar sloten, kijken we continue samen naar mogelijkheden waarop Unilever Voedselbanken Nederland kan ondersteunen. Dit doen we vanzelfsprekend met het doneren van producten, maar ook op het gebied van kennis en, zoals nu, met een extra donatie waarmee Voedselbanken Nederland haar logistieke proces verder kan optimaliseren. Ik vind het belangrijk dat we als organisatie blijven kijken naar manieren waarop we mensen die het nodig hebben kunnen helpen en dit zullen we vanzelfsprekend in 2015 blijven doen”.

Ook op internationaal niveau werkt Unilever al enkele jaren samen met verschillende leden van de Europese Federatie van Voedselbanken (FEBA). Op 1 december 2014 kondigde Unilever een driejarig partnership met FEBA aan in de strijd tegen honger en voedselverspilling in Europa. Binnen dit partnership doneert Unilever jaarlijks 100.000 euro om nieuwe Voedselbanken in Oost- en Zuid-Europa te ondersteunen en de activiteiten van bestaande Voedselbanken in die regio te versterken. Meer dan 120 miljoen mensen (bijna een kwart van de Europese inwoners) loopt het risico op armoede terwijl jaarlijks meer dan 100 miljoen ton aan voedsel in Europa wordt verspild.


Voedselbanken Nederland
Eind 2014 zijn er 157 voedselbanken lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Dat aantal groeit nog steeds. Voedselbanken verdelen pakketten via 475 uitdeelpunten in heel Nederland. Ruim 35.000 huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket. Het streven is om elke week 20 eenheden in een pakket te stoppen, genoeg voor twee-en-een-halve-dag. De Schijf van Vijf vormt daarbij een richtlijn.

Klassenmaatschappij
Toen onlangs supermarktbedrijf Jumbo met een goede doelenactie voor de Voedselbanken kwam, stak een golfje van protest op onder mensen die er een uiting in zagen van de nieuwe klassenmaatschappij. Zij waren van mening dat armoedebestrijding door de overheid moet worden verzorgd.

Fotocredits: Unilever medewerkers pakken 8000 voedselpakketten in voor klanten van het Distributie Centrum Voedselbank Rotterdam, Voedselbanken Nederland
Dit artikel afdrukken