Volgende week dinsdag praat de Tweede Kamer over TTIP en het vergelijkbare handelsverdrag CETA met Canada. Voorafgaand aan het debat trekt de nieuwe coalitie naar Den Haag om daar met de leus 'Houd de boerderij TTIP-vrij' actie te voeren.
Het persbericht zegt:
Het is voor het eerst dat zo’n brede coalitie van boerenorganisaties samen met de werknemersvakbond en Milieudefensie optrekt. De coalitie bestaat uit de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw en Voeding, Platform Aarde Boer Consument, Milieudefensie en FNV sector Agrarisch Groen.
82 verboden pesticiden
De Verenigde Staten (VS) kennen vrijwel geen standaarden voor dierenwelzijn. En de standaarden voor milieu, het gebruik van hormonen en pesticiden en de arbeidsomstandigheden zijn er veel lager dan in de Europese Unie. Zo mogen Amerikanen hormonen en 82 pesticiden gebruiken die hier verboden zijn, omdat zij slecht voor het milieu of bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn. De kostprijs voor het produceren van landbouwproducten is mede hierdoor in de VS lager dan in de Europese Unie. Bij vleesproducten kan dat 15-25 procent schelen.
Oneerlijke concurrentie en onveilig eten
Door de grenzen te openen voor dergelijke, goedkope Amerikaanse producten wordt de Nederlandse markt overspoeld met voedingsmiddelen die - met goede reden - in Nederland niet geproduceerd mogen worden. “TTIP ondermijnt en negeert dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu in de EU. Dit is onacceptabel en zeer ongewenst”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairy Board. Wim Baltussen van FNV Agrarisch Groen maakt zicht grote zorgen over de negatieve gevolgen voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in de sector.
TTIP kent in Europa alleen verliezers
Het Amerikaans Departement van Landbouw (USDA) concludeert in een rapport dat de Amerikaanse landbouwsector veel meer zal exporteren, terwijl een grote meerderheid van Europese boeren omzet zal verliezen door TTIP. “Wij begrijpen werkelijk niet waar het enthousiasme over TTIP vandaan komt. Dit verdrag kent in Europa alleen maar verliezers: de boeren, de consumenten, de dieren, en ons milieu”, aldus Jacomijn Pluimers van Milieudefensie.
Fotocredits: 'TTIP Trojan Horse', greensefa
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bemoedigend laatste nieuws.
Maak je toch geen zorgen:
LTO-landbouwbobo Maat onderhandelt t wel even uit, en als-ie zijn zin niet krijgt, gaat TTIP gewoon niet door...
Alweer zo'n van zijn roots losgezongen megalomaan 2e-exporteur-ter-wereld typetje,
dat de VS wel even wereldwijd onze standaarden zal afdwingen.
Tekenend trouwens ook, dat de VVD van diezelfde mevrouw Lodders, die de paraplu voor mevrouw Thieme ophoudt, juist geen enkel probleem met TTIP heeft.
Haar VVD stemde zelfs als enige! tegen de -aangenomen - motie die beoogt onze democratische waarden en ons rechtssysteem te borgen.
In Duitsland lopen om diezelfde reden zelfs de rechters tegen TTIP te hoop.
Zou mevrouw Lodders misschien denken volgend jaar wat boerenstemmen te oogsten?
De Tweede Kamer heeft geen oor naar de argumenten van de coalitie. Boerderij meldt: De meerderheid van de Tweede Kamer is niet bereid te bepleiten dat de landbouw buiten de handelsverdragen van de Europese Unie met Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP) wordt gehouden.
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het pleidooi dat een aantal boerenvakbonden heeft gedaan in samenspraak met onder andere Milieudefensie niet uit te voeren is.
De minister wees er in debat met de Tweede Kamer op dat de oproep van onder andere NVV, LTO Varkenshouderij, DDB,NMV,NVP niet kan worden gezien als hét geluid vanuit de landbouw. Hij haalde een verklaring van LTO Nederland aan, die stelt dat een handelsverdrag ook voor de landbouw voordelen opleveren en dat aan de kant blijven zitten gezien het grote strategische belang van de agrosector geen optie is.
Het is een grove schande dat er niet gewaarschuwd wordt voor de levensbedreigende misstanden in de USA, bijvoorbeeld door op een vliegticket te vermelden 'USA bezoeken is dodelijk'. Jaarlijks gaan miljoenen Europeanen op vakantie naar de USA, onwetend van de gevaren die op daar op hun wachten.
Een GEO/AGRI verdrag tussen Rusland en de EU zou een beter alternatief zijn: in ruil voor het afstaan van de Baltische lidstaten mag de EU goedkope landbouwproducten exporteren naar Rusland.
Zo zie ik het het liefste,
Gezamenlijke gronden vinden en dan met zijn alle opkomen voor de belangen die de overhe(i)d(en) blijkbaar zijn vergeten in Nederland en Europa.
Dat we vervolgens in Nederland dan weer lijnrecht tegenover elkaar staan is ook prima, dat houdt ons ieder scherp.
Trouwens, als dit bevalt kunnen ze daarna wellicht met z'n allen weer naar Den Haag gaan voor het Mercosur akkoord?