In een manifest roepen de organisaties de Nederlandse politiek op de onderhandelingen over TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en VS, te stoppen om "oneerlijke concurrentie voor boeren te voorkomen en ons voedsel veilig en gezond te houden."

Volgende week dinsdag praat de Tweede Kamer over TTIP en het vergelijkbare handelsverdrag CETA met Canada. Voorafgaand aan het debat trekt de nieuwe coalitie naar Den Haag om daar met de leus 'Houd de boerderij TTIP-vrij' actie te voeren.

Het persbericht zegt:
Het is voor het eerst dat zo’n brede coalitie van boerenorganisaties samen met de werknemersvakbond en Milieudefensie optrekt. De coalitie bestaat uit de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, de Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Vereniging voor Biologisch-dynamische Landbouw en Voeding, Platform Aarde Boer Consument, Milieudefensie en FNV sector Agrarisch Groen.

82 verboden pesticiden
De Verenigde Staten (VS) kennen vrijwel geen standaarden voor dierenwelzijn. En de standaarden voor milieu, het gebruik van hormonen en pesticiden en de arbeidsomstandigheden zijn er veel lager dan in de Europese Unie. Zo mogen Amerikanen hormonen en 82 pesticiden gebruiken die hier verboden zijn, omdat zij slecht voor het milieu of bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn. De kostprijs voor het produceren van landbouwproducten is mede hierdoor in de VS lager dan in de Europese Unie. Bij vleesproducten kan dat 15-25 procent schelen.

Oneerlijke concurrentie en onveilig eten
Door de grenzen te openen voor dergelijke, goedkope Amerikaanse producten wordt de Nederlandse markt overspoeld met voedingsmiddelen die - met goede reden - in Nederland niet geproduceerd mogen worden. “TTIP ondermijnt en negeert dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu in de EU. Dit is onacceptabel en zeer ongewenst”, zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairy Board. Wim Baltussen van FNV Agrarisch Groen maakt zicht grote zorgen over de negatieve gevolgen voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in de sector.

TTIP kent in Europa alleen verliezers
Het Amerikaans Departement van Landbouw (USDA) concludeert in een rapport dat de Amerikaanse landbouwsector veel meer zal exporteren, terwijl een grote meerderheid van Europese boeren omzet zal verliezen door TTIP. “Wij begrijpen werkelijk niet waar het enthousiasme over TTIP vandaan komt. Dit verdrag kent in Europa alleen maar verliezers: de boeren, de consumenten, de dieren, en ons milieu”, aldus Jacomijn Pluimers van Milieudefensie.


Fotocredits: 'TTIP Trojan Horse', greensefa
Dit artikel afdrukken