Niet om onrust te zaaien maar als positieve actie

Arseen en lood trof IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova aan in water en grond bij kwekerijen van pangasius in Vietnam. Om monsters te kunnen verzamelen ging hij undercover. Naast arseen en lood werd in een monster van visvoer een schimmelwerende cocktail gedetecteerd. 'Daarin herkende het lab dat de monsters onderzocht camouflagegedrag; die stoffen versterken elkaars fungicide werking, maar worden in een goedkoop lab niet gedetecteerd', aldus Velzeboer in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 19 juni.

Sector ondersteunen
De voedingsmiddelentechnoloog overhandigt binnenkort een rapport met zijn bevindingen aan minister Verburg van LNV. Hij wil dat de Vietnamese aquacultuur ondersteuning krijgt om de economische imstandigheden en de voedselveiligheid, volgens hem met elkaar verweven, te verbeteren.Bovendien moet de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid nemen door ervoor te zorgen dat buitenlands geproduceerd voedsel net zo veilig is als wat in Nederland geproduceerd wordt, zo stelt hij.

Een verslag van de reis van IJsbrand Velzeboer naar de afgelegen kwekerijen staat in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 19 juni.



bron: EVMI
Dit artikel afdrukken