Droogte in Noord-Korea kan dit jaar leiden tot grote voedseltekorten in het land, waarschuwen de Verenigde Naties. Dat zegt een vertegenwoordiger van de VN tegen persbureau Reuters. De regenval was vorig jaar 40 tot 60 procent minder dan in 2013 en de voorraden in de waterreservoirs zijn gering.
VN-vertegenwoordiger Ghulam Isaczai zegt tegen Reuters: "We zijn zeer bezorgd dat droogte de oogst dit jaar veel kwaad zal doen. Het land kan geconfronteerd worden met grote voedseltekorten en zelfs honger. Vraag en aanbod zullen enorm verschil uit elkaar lopen."

In de jaren '90 van de vorige eeuw stierf bijna een miljoen Noord-Koreanen in een vergelijkbare situatie.
Rijst in droge grond
De atmosferische verstoorder El Niño zal ook dit jaar waarschijnlijk voor droogte zorgen. Volgens Isaczai kan de situatie volgend jaar nog nijpender worden. De Noord-Koreanen zouden inmiddels rijst in de droge grond in plaats van in water drenkend land planten. Ook zouden ze over stappen op minder waterafhankelijke graansoorten, zoals mais en tarwe.

Noord-Korea heeft zich niet alleen politiek en in termen van handelsrelaties geïsoleerd, maar wijst ook humanitaire hulp grotendeels af. De VN biedt voedselhulp aan scholen en ziekenhuizen, maar heeft onvoldoende middelen om het gehele land te bevoorraden met rijst. Zeventig procent van de Noord-Koreaanse bevolking heeft beperkt toegang tot voedsel. Isaczai meent dat omringende landen zoals India, Rusland en China gevraagd zou moeten worden bij te springen om het tekort te dichten.

Het watergebrek leidt bovendien tot energietekorten omdat de kracht van watercentrales regelmatig wegvalt. Dat zet een verdere druk op de crisis en bijvoorbeeld het functioneren van ziekenhuizen.

In de jaren '90 van de vorige eeuw stierf bijna een miljoen Noord-Koreanen in een vergelijkbare situatie.

Fotocredits: Pizza voor Kim Jong Un, de Noord-Koreaanse leider, diapositiv.fotografie
Dit artikel afdrukken