Champagne en oesters horen zogenaamd bij elkaar. Maar is het geen frats van culinaire snobs? Nee. Champagne blijkt echt het perfecte drankje bij oesters te zijn.

Een groep Deense onderzoekers zou het nu wetenschappelijk bewezen hebben met een publicatie die is verschenen in het gezaghebbende vakblad Nature.

Het geheim blijkt te schuilen in umami-synergie. Oesters krijgen umami, het versterkende smaakeffect als gevolg van de aanwezigheid van glutamaat, van de in het schelpdier aanwezige nucleotiden. Die nucleotiden versterken de umamismaak van de gistcellen in champagne (die wijnproevers ook waarnemen als de 'verse broodgeur' van een smakelijke champagne). Dat effect treedt vooral op bij oudere champagnes die veel dode gistcellen bevatten. Tel daarbij op de belletjes en zuurtje van de champagne en je hebt een umami-match made in heaven. Dergelijke synergie-effecten ontstaan ook in de combinaties van bijvoorbeeld ham en kaas, eieren met spek en tomaten met vlees.

We vinden umami lekker. Het maakt smaak verleidelijk. Hoewel tomaten, uien en champignons bronnen van umami zijn, missen de nodige groenten die versterkende lekker makende smaak. "Willen we dat mensen meer groente eten, dan moeten we omgaan met het feit dat groenten nu eenmaal umami missen," zegt hoogleraar Ole G. Mouritsen die umami-synergie van champagne en oesters vaststelde. Misschien moet je dus toch maar een beetje glutamaat aan groentebereidingen toevoegen, al is dat vloeken in de kerk van de mensen die tegen E621 zijn.
ScienceDaily - The timeless, complimentary taste of oysters and champagne -- explained
Reageer
  • Deel
Druk af