Is dat wel terecht? Volgens Rajkovic is processed food niet alleen 'goed' of 'slecht' (FoodNavigator). Bewerkt eten is nu eenmaal aantrekkelijk, lekker en makkelijk. Ook brengt het innovatie: de nieuwe smaken, texturen, aroma's, kleuren en vormen van eten vliegen ons om de oren.

Bewerkt voedsel draagt bovendien bij aan een verminderde voedselverspilling door een langere houdbaarheid. Nog belangrijker is de verhoogde voedselveiligheid van bewerkt eten, benadrukt de professor. Neem een voorbeeld aan de schadelijke mycotoxinen in granen die voor de mens al eeuwen gevaarlijk kunnen zijn. Bewerking ontdoet het graan van stoffen die volgens de International Agency for Research on Cancer (IARC) kankerverwekkend zijn.

Aanpassing kan een product ook juist gezonder maken. Bewerkte boter bevat bijvoorbeeld flink minder calorieën en verzadigde vetzuren. En toegevoegde vitamines voorkomen tekorten aan bijvoorbeeld vitamine C of vitamine D.

Kortom, het bewerken van voedsel is nodig. Ook in een eetwereld vol trends als natuurlijk, gezond en onbewerkt eten kunnen we niet zonder, aldus Rajkovic.

Het is weer eens een tegengeluid. Ook op Foodlog is het gesprek over de voors en tegens van bewerkt voedsel een steeds weer terugkerend onderwerp van controverse. Vier hoogleraren schreven er een opinie over, waarna verschillende debatten volgden.
Dit artikel afdrukken