In de Daily Mail (dé Britse krant voor het brede publiek) beschrijft Chris van Tulleken wat hem overkwam toen hij vier weken lang een 'UPF-dieet' volgde voor de documentaire 'What are we feeding our kids' van de BBC (uitzending op 27 mei).

Van Tulleken kwam 6,5 kilo aan, sliep slecht, kreeg last van aambeien en brandend maagzuur en had voortdurend trek. Het niveau van hongerhormonen in zijn bloed steeg met 30% en de verzadigingshormonen daalden navenant.

Het aantal verbindingen tussen het beloningscentrum en het cerebellum, het hersengebied dat automatisch repeterend gedrag aanstuurt, bleek fors toegenomen
Ronduit verontrustend vindt Van Tulleken de constatering dat het UPF-dieet ook in zijn hersenen veranderingen teweeg bleek te hebben gebracht. Voor het onderzoek, dat in samenwerking met hoogleraar obesitas, diabetes en endocrinology Rachel Batterham opgezet was, liet Van Tulleken een MRI van zijn hersenen maken. Bij de tweede MRI, na afloop, bleek in zijn hersenen een fikse toename zichtbaar van het aantal verbindingen tussen het beloningscentrum en het cerebellum, het hersengebied dat automatisch repeterend gedrag aanstuurt. Met andere woorden: Van Tullekens hersenen zijn 'geprogrammeerd' om hem ultrabewerkt voedsel te laten eten. Vergelijkbare 'hyperconnections' zijn typerend voor het brein van mensen die verslaafd zijn aan alcohol, sigaretten of drugs.

"Het was de meest afschuwelijke medische uitslag die ik ooit heb gehad", zegt van Tulleken. In een postscript voegde hij iets nog angstaanjagenders toe: 6 weken na de opnames liet hij een derde MRI-scan maken. De nieuwe connecties in zijn hersenen waren er nog steeds.

Want wat betekent dit voor de huidige jonge generaties? Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en waarschijnlijk nog gevoeliger voor deze structurele, verslavingsgedreven veranderingen dan mijn 42-jarige hersenen, zegt Van Tulleken. Hij liet 'cold turkey' de UPF's weer staan. Kunnen kinderen dat ook als we hen 'met de paplepel' programmeren voor een levenslange hang naar voedsel dat aanzet tot overeten?



In vier decennia zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen, ultra-processed foods (UPF's) gemeengoed geworden. In de jaren '80 van de vorige eeuw bestond 58% van wat het gemiddelde Britse gezin dagelijks at uit verse ingrediënten en 26% uit bewerkte voedingsmiddelen. Twintig jaar later was dat al omgeslagen naar 28% vers en 44% bewerkt, en inmiddels haalt de gemiddelde Brit 80% van de dagelijkse calorieën uit sterk bewerkte voedingsmiddelen. Makkelijk, smakelijk en goedkoop, dankzij de inspanningen van de voedingsmiddelenindustrie. Maar tegelijkertijd namen de obesitascijfers toe: was in 1980 7% van de Britten obees, inmiddels is dat 28%.

BBC zendt op 27 mei de documentaire 'What are we feeding our kids' uit. Dit is de trailer:


Onderstaand het postscriptum van Van Tulleken in de Daily Mail waarin hij de nieuwe verbindingen in zijn hersenen toont als bewijs van de effecten van UPF's op zijn brein:
Dit artikel afdrukken